dsc_0696

chleb pieczony w żeliwnym garnku

Czy może być coś wspanialszego od zapachu chleba w niedzielny poranek? Moim zdanim nie, ale prawda jest taka, że nie zawsze mam czas na upieczenie domowego bochenka. Na całe szczęście niedawno odkryłam przepis na chleb, który nie wymaga poświęcania mu dużej ilości czasu. Wystarczy dosłownie 10 minut wieczorem, a rano wrzucamy go do piekarnika i gotowe! Nie jest to co prawda chleb na zakwasie, ale jest równie pyszny i ciężko mu się oprzeć, szczególnie, gdy jeszcze ciepłą kromkę posmarujemy masłem… Wypiekanie w żeliwnym garnku zapewnia odpowiedni poziom wilgoci, dzięki któremu nie tylko otrzymujemy puszysty środek, ale również chrupiącą skórkę. Bądźmy szczerzy, kto jest w stanie oprzeć się chrupiącej skórce…

potrzebne składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki ciepłej wody
0,5 łyżeczki drożdży instant 
1 łyżeczka soli

1. W dużej misce wymieszaj razem mąkę, drożdże oraz sól. Następnie dodaj ciepłą wodę i za pomocą łyżki połącz wszystko w jednolitą masę. Będzie dość klejąca, ale nie przejmuj się tym – właśnie taka ma być.

2. Zakryj miskę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 3 godziny. Ja zazwyczaj zostawiam ciasto do wyrastania na całą noc, aby rano móc szybko upiec świeży bochenek.

3. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat wysypany mąką, posyp je mąką również po wierzchu. Ciasto uformuj w bochenek i ułóż w czystej misce wyłożonej papierem do pieczenia. Zakryj miskę czystym ręcznikiem kuchennym i odstaw na bok.

4. Zamknięty garnek żeliwny wstaw do piekarnika i nagrzej go do 230ºC. Gdy piekarnik będzie już gorący (zajmie to około 30 minut) ostrożnie wyjmij garnek (uważaj – jest bardzo gorący) i umieść w nim ciasto razem z papierem.

5. Zamknięty garnek umieść w piekarniku i piecz w temperaturze 230ºC przez 30 minut. Następnie wyjmij garnek, zdejmij bochenek z papieru do pieczenia, umieść go z powrotem w garnku i piecz bez pokrywki przez kolejne 10 – 15 minut (do zrumienienia).

6. Upieczony chleb wyjmij na kratkę do studzenia i pozwól mu trochę odpocząć. Wiem, że jego zapach zachęca do ukrojenia kromki i zjedzenia jej, ale wytrzymaj chociaż 15 minut, aby chleb przestygł w środku.

Smacznego!

27 comments on “chleb pieczony w żeliwnym garnkuAdd yours →

    1. Dzięki 🙂 Ten chleb wymaga od nas mało uwagi i czasu, właśnie dlatego jest idealny dla zapracowanych 😉

  1. Nie pomyślałabym, żeby wykorzystać garnek do pieczenia chleba 😉 Tak w ogóle to uwielbiam domowe chlebki, jednak najlepsze są takie ze wsi, pieczone w piecach kaflowych. Smak nie do podrobienia 😉

    1. To prawda, ten smak jest wyjątkowy i trudny do odtworzenia w elektrycznym piekarniku… Na szczęście są jeszcze miejsca gdzie właśnie tak przygotowuje się chleb 🙂

  2. Uwielbiam domowy chleb 🙂 Mój tata jest fanem chlebka i zawsze coś kucharzy 🙂 Co prawda nigdy nie robiliśmy w garnku, ale wygląda dość ciekawie. Co prawa my robimy chleb na zakwasie i z mąki pełnoziarnistej, ale na pewno skorzystam z pomysłu „garnka” 🙂

    1. Ja cały czas testuję przepisy na chleb na zakwasie, ale coś mi nie wychodzi… masz może jakieś rady?

  3. Od ponad roku nie pieczemy chleb w domu i już nie jesteśmy skazani na chemiczne dmuchańce. Chętnie wypróbowałabym chleb z Twojego przepisu, ale garnka żeliwnego u mnie brak ;( ale chleb ze zdjęcia wygląda tak obłędnie, że wpisuję takowy garnek na listę rzeczy do kupienia 😀

    1. Akurat zbliża się czas prezentów, może Mikołaj Ci przyniesie taki garnek pod choinkę 🙂 Ja nie wyobrażam sobie życia bez niego – idealnie nadaje się do duszenia mięs, dżemów no i do wypieku chleba 🙂

  4. Rewelacyjny przepis. Już kilka razy zabierałam się za pieczenie, zarówno na zakwasie, jak i na drożdżach, ale chleb nigdy nie był taki, jaki być powinien. Narobiłaś mi smaka:-)

    1. A co dopiero jeśli połączymy te dwa aromaty razem i dodamy do tego świeże masło oraz domowy dżem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *