Cześć, cieszę się, że tu jesteś, zapewne chcesz dowiedzieć się o mnie czegoś więcej.
Mam na imię Marta, ale większość przyjaciół i znajomych mówi do mnie Soko. Jak możesz się łatwo domyślić właśnie od tego przezwiska wzięła się nazwa mojego bloga. Dlaczego „My CookBook”? Dlatego, że wszystko zaczęło się od mojej potrzeby spisywania przepisów, które lubię i które są w mojej rodzinie od dawna – jest to po prostu moja książka kucharska. Blog powstał pewnego letniego wieczoru, po obejrzeniu filmu Julie&Julia. Niedługo później okazało się, że są ludzie tacy jak Ty, którzy chcą czytać to co piszę i gotować z moich przepisów. Dlatego też powstała strona internetowa, na której jesteś oraz profil na Facebook’u, na który również Cię zapraszam.
Kim właściwie jestem? Na co dzień pracuję zawodowo, a gotowanie jest jedną z moich największych pasji. Miłość do gotowania przyszła do mnie dość późno, ale od zawsze uwielbiałam jeść. Skoro lubię jeść to nauczyłam się też kochać siłownię i treningi, bez których nie wyobrażam sobie życia. Niech to Was jednak nie zmyli, wyznaję bowiem zasadę, że wszystko jest dla ludzi, wystarczy zachować umiar i zdrowy rozsądek. Nie możemy odmawiać sobie tych małych przyjemności, które dają nam szczęście. Na blogu znajdziecie bardzo różnorodne przepisy – te mniej i bardziej zdrowe, bo właśnie taka jest moja kuchnia i moja dieta.
Lubię i cenię tradycyjną kuchnię polską, ale dzięki moim rodzicom nauczyłam się kochać również kuchnię francuską oraz chińską. Wiem, nietypowa kombinacja, ale nie wyobrażam sobie mojej domowej kuchni bez którejkolwiek z nich. Kuchnię chińską poznałam już jako dziecko, ale podczas pobytu na stypendium w Szanghaju odkryłam ją na nowo, nie tylko podczas warsztatów kulinarnych, w których uczestniczyłam, ale przede wszystkim na ulicy i w restauracjach. Od 2016 roku przygotowuję dla portalu People’s Square cykl Eating China, który publikowany jest na ich Facebookowym profilu. Dowiesz się z niego wielu ciekawostek na temat kultury kulinarnej Państwa Środka.
Na MyCookBookSoko.pl znajdziesz nie tylko przepisy, ale również przewodniki kulinarne po miejscach, które odwiedziłam, polecajki – czyli moje opinie o produktach, których sama używam, a także recenzje książek kulinarnych.
Jeśli masz do mnie jakieś pytania to pisz śmiało, na każde postaram się odpowidzieć. Tymczasem zapraszam Cię do mojej kuchni – rozgość się i czuj jak u siebie w domu.