img_5967

tost żytni ze szparagami i jajkiem sadzonym

Czasami najprostsze przepisy są najlepsze i tak właśnie jest z kolejnym przepisem na szparagi, który dla Ciebie przygotowałam. Taki tost idealnie sprawdzi się nie tylko na śniadanie, ale również na szybką kolację czy późny lunch. Już zaraz dzień Mamy, a ona jak nikt zasługuje na specjalne traktowanie – na pewno będzie zachwycona jeśli podasz jej do łóżka tak wspaniałe danie. A wiesz co jest najlepsze – przygotujesz je w kilka minut! Wystarczą szparagi, jajka i dobre pieczywo – ja najchętniej wykorzystuję resztki chleba żytniego sprzed kilku dni, jeśli mieszkasz w Warszawie, koniecznie wypróbuj ten od Piekarni Aromat.

potrzebne składniki:
dwie kromki chleba żytniego
8 zielonych szparagów
2 jajka 
oliwa z oliwek
olej do smażenia
sól, pieprz

1. Szparagi zblanszuj w osolonej wodzie. Uważaj, aby ich nie przegotować – wystarczy im kilka minut.

2. Chleb skrop oliwą z oliwek, posyp pieprzem oraz solą, a następnie podsmaż na patelni grillowej do uzyskania ciemnych kresek.

3. Na innej patelni rozgrzej olej i usmaż jajka sadzone. Pod koniec smażenia posyp je solą i pieprzem.

4. Wszystkie składniki połącz w całość – na podpieczonym chlebie ułóż szparagi i przykryj je jajkiem. Gotowe!

Smacznego!

18 comments on “tost żytni ze szparagami i jajkiem sadzonymAdd yours →

    1. Szparagom niewiele potrzeba – trochę osolonej wody, 7 minut i gotowe. Mam nadzieję, że przetestujesz ten przepis, trzymam kciuki 🙂

  1. Ostatnio chyba sezon na szparagi, bo gdzie nie spojrzę każdy je do czegoś dodaje. Chyba tez się w końcu skuszę i spróbuje. Twoje połączenie równiez mnie coraz bardziej kusi, aby spróbować.

    1. Cały maj i początek czerwca to sezon na szparagi, a skoro jest on taki krótki to trzeba z niego korzystać 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *