DSC_0013

cynamonowe racuchy z jabłkami

Ci z Was, którzy śledzą mój profil na Instagramie wiedzą, że ostatnio dostałam do przetestowania mikser ręczny od nowej marki – Vintage Cuisine. Szukałam pomysłu na jego wypróbowanie – ubiłam białka na omlet i śmietanę do deseru, ale potrzebowałam większego wyzwania! Zdecydowałam się przygotować drożdżowe racuchy z jabłkiem, bo pomimo zimowej aury nadal mam ochotę na jesienne smaki. Zazwyczaj ciasto  wyrabiałam ręcznie, ale mikser sprawdził się perfekcyjnie i zdecydowanie ułatwił jego przygotowanie. Poza tym ma piękny miętowy kolor! Racuchy z tego przepisu wychodzą puszyste, a do tego mają lekko chrupiącą skórkę. Czasem zamiast posypywać je cukrem pudrem, podaję je z syropem klonowym lub dżemem pomarańczowym.Takie racuchy to idealny pomysł na śniadanie dla małych łasuchów, chociaż ja potrafię jeść je przez cały dzień.

Z przepisu wychodzi około 30 racuchów.

potrzebne składniki:
30 g świeżych drożdży 
2 łyżki cukru
280 ml mleka
280 g mąki pszennej
2 łyżeczki cynamonu 
1 jajko
szczypta soli
2 kwaśne jabłka
łyżka soku z cytryny
olej słonecznikowy lub rzepakowy do smażenia
cukier puder

1. Do dużej miski pokrusz drożdże, posyp je cukrem i zalej 100 ml ciepłego mleka (pamiętaj, aby nie było ono gorące). Wymieszane drożdże ostaw na 10 minut, aby zastartowały.

2. W między czasie do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól oraz cynamon. Następnie wlej aktywowane drożdże, dodaj jajko i pozostałe mleko. Całość miksuj do połączenia składników. Możesz wymieszać ciasto ręcznie, ale mikser zdecydowanie ułatwia pracę.

3. Tak przygotowane ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

4. Czekając aż ciasto wyrośnie, umyj, obierz i pokrój jabłka. To od Ciebie zależy jak drobno je pokroisz. Ja lubię średniej wielkości kostkę, która gwarantuje, że w każdym kęsie znajdzie się kawałek owocu. Pokrojone jabłka polej sokiem z cytryny.

5. Gdy ciasto wyrośnie, wymieszaj je łyżką i dodaj pokrojone jabłka.

6. Racuchy smaż na rozgrzanej patelni z tłuszczem (olej powinien mieć wysokość mniej więcej 1 cm) do uzyskania złotego koloru. Podczas smażenia ciasto będzie zwiększało swoją objętość, dlatego na jednego racucha wystarczy łyżka ciasta.

7. Usmażone racuchy odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z cukrem pudrem.

Smacznego!

5 comments on “cynamonowe racuchy z jabłkamiAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *