Untitled design-2

zupa z czerwonej soczewicy

Na początku stycznia moi rodzice przeszli na dietę dr Dąbrowskiej… dla tych z Was, którzy nie wiedzą na czym ona polega spieszę z wyjaśnieniem. Podstawą diety są warzywa oraz owoce i w zasadzie to tyle – surowe, gotowane, na parze, duszone, jednym słowem w każdej możliwej postaci. Oczywiście po kilku tygodniach jedzenia jedynie warzyw i owoców trzeba umiejętnie rozpocząć włączanie innych składników, ale muszę przyznać, że rodzice po diecie wolą jednak wybrać warzywa niż mięso. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o diecie to polecam oficjalną stronę dr Dąbrowskiej. Dieta rodziców wiązała się z tym, iż podczas odwiedzin testowałam coraz to nowe dania warzywne, niektóre z nich były dla mnie niejadalne, ale część przypadła mi do gustu i sama włączyłam je z drobnymi modyfikacjami do swoich przepisów. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na zupę z czerwonej soczewicy, która jest idealna na taką szarówkę jaką mamy za oknem. Wiosno gdzie jesteś?! Schody zaczęły się gdy poprosiłam moją Mamę o przepis… bo w tam był majeranek, ale ja miałam dużo świeżego tymianku, nie smażyłam tego na maśle, dałam olej kokosowy… a w ogóle to nie dałam kurczaka! No ale my już tak mamy, że zmieniamy każdy przepis pod siebie, albo pod to co akurat mamy w lodówce. Jeśli chcecie coś dodać to śmiało! Eksperymentowanie i dopasowywanie przepisów do własnego smaku to najfajniejsza część gotowania. Dzisiejszy przepis wzbogaciłam o chilli, aby był jeszcze bardziej rozgrzewający, no i usmażyłam składniki na oliwie z oliwek z dodatkiem masła, bo akurat skończył mi się olej kokosowy 😉

potrzebne składniki: 
połówka pora
1 łodyga selera naciowego
20 g selera
pół pietruszki
2 marchewki
1 cebula
1 papryczka chilli
100 g przecieru pomidorowego
100 g czerwonej soczewicy 
1,5 litra wody
6 gałązek świeżego tymianku
łyżeczka masła masła i oliwy 
sól, pieprz

1. Przygotuj wszystkie warzywa – pora i seler naciowy przedziel na pół, a następnie pokrój w cienkie paski; seler, pietruszkę i marchewki utrzyj na tarce; cebulę pokrój w drobną kostkę, a papryczkę chilli w cienkie paski.

2. Na tłuszczu przesmaż cebulę, chilli, pora oraz seler naciowy, gdy zmiękną dodaj warzywa utarte na tarce. Smaż razem przez 2-3 minuty, aż wszystko będzie miękkie. Następnie dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj dokładnie i smaż jeszcze przez chwilę. Całość zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.

3. Obgotowane warzywa dopraw solą i pieprzem do smaku. Soczewicę przepłucz pod zimną wodą i dodaj do warzyw. Gotuj razem, aż soczewica będzie miękka. Pod koniec gotowania dodaj tymianek.

4. I gotowe! Moim zdaniem zupa najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się połączą.

Smacznego!

5 comments on “zupa z czerwonej soczewicyAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *