Zanosi się na to, że ten kolejny tydzień przyniesie nam moją ulubioną Polską Złotą Jesień! Uwielbiam szelest kolorowych liści i duże ilości jesiennego słońca – idealna pogoda na spacer. A po spacerze warto zjeść coś ciepłego i pożywnego, a przy okazji pasującego kolorystyką do ferii barw, które mamy za oknem. Królową dzisiejszego przepisu jest, jak już zapewne się domyślacie, dynia. Mocno pomarańczowa zupa z dodatkiem uprażonych na złoto pestek doskonale odnajdzie się na każdym jesiennym stole. A skoro klasyka jest czasami najlepszym rozwiązaniem to zapraszam na jesienny krem z dyni bez żadnych „udziwnień”.
potrzebne składniki: 600 g obranej, pokrojonej w kostkę dyni 3 ziemniaki pokrojone w kostkę pół cebuli 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek litr domowego bulionu pół łyżeczki przyprawy do curry zagęszczony ocet balsamiczny sól, pieprz
1. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć na nią posiekaną cebulę oraz czosnek.
2. Gdy cebula i czosnek są już zeszklone dorzuć pokrojoną w kostkę dynię oraz ziemniaki i podsmażaj chwilę razem.
3. Do przesmażonych warzyw dodaj pół łyżeczki przyprawy do curry, zalej bulionem i gotuj do momentu aż wszystko będzie miękkie (około 20 minut). Następnie zmiksuj wszystko na gładki krem i dopraw do smaku solą i pieprzem.
4. W między czasie obgotuj pestki w osolonej wodzie (około 20 minut), następnie umieść na blaszce wysmarowanej masłem lub oliwą (jeśli wolisz bardziej pikantną wersję to możesz dodatkowo doprawić je solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku) i praż w piekarniku w piekarniku nagrzanym do 220˚C przez około 15 minut, tak aby były złociste i chrupiące.
5. Podaj z zagęszczonym octem balsamicznym (możesz go kupić w każdym sklepie lub przygotować samodzielnie) i prażonymi pestkami dyni.
Smacznego
Kradnę przepis 🙂