IMG_7233

chłodnik dyniowy

Żar leje się z nieba, więc jedyne o czym myślę to skuteczne sposoby na ochłodę. W mojej kuchni królują lekkie letnie sałatki np. z bobem i truskawkami oraz mój ulubiony sorbet arbuzowy. Jednak czasem przychodzi moment kiedy trzeba zjeść coś innego i wtedy najlepiej sprawdzają się letnie zupy np. chłodnik litewski lub dyniowy. Tak – dyniowy! Wydaje Ci się, że dynię można jeść jedynie podczas chłodnych jesiennych wieczorów i to najlepiej pod postacią rozgrzewającej zupy – krem? Pozwól, że udowodnię Ci, że się mylisz. Na pomysł tej zupy wpadłyśmy razem z moją Mamą, kiedy po dość poważnym zatruciu nie byłam w stanie nic przełknąć. Jadłam ją wtedy na ciepło, ale szybko okazało się, że na zimno jest jeszcze lepsza! Na dodatek nie wymaga dużo pracy, więc nie spędzisz całego dnia w kuchni. I tak – uda Ci się kupić świeżą dynię, jeszcze wczoraj widziałam ją w jednym z hipermarketów.

potrzebne składniki: 
300 g obranej dyni
1 średniej wielości obrany batat 
30 ml śmietanki 18% 
świeża bazylia lub inne zioło np. kolendra
sól, pieprz 

1. Obraną dynię oraz batata pokrój w kostkę, włóż do garnka i zalej wodą do wysokości 3/4. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości (około 20 minut).

2. Całość zmiksuj blenderem na gładką masę, dodaj 30 ml śmietanki (oczywiście możesz dodać więcej lub mniej – wszystko wedle własnego uznania), dopraw do smaku solą i pieprzem.

3. Zmiksowany krem odstaw do przestudzenia, a następnie zostaw na noc w lodówce. Schłodzony krem podawaj ze świeżą bazylią. Dobrze komponują się z nim również inne zioła np. świeża kolendra, koperek lub pietruszka.

Smacznego!

11 comments on “chłodnik dyniowyAdd yours →

  1. Dynia kojarzy mi się raczej z jesiennymi smakołykami i w formie chłodnika nie próbowałam jej jeszcze. Wygląda pysznie i baaardzo jestem ciekawa jej smaku:)

    1. Ostatnio kupiłam w hipermarkecie Carrefour, ale widziałam też w Piotrze i Pawle, na Hali Mirowskiej, a nawet w moim sklepie osiedlowym. Może trochę trudniej o dynię niż jesienią, ale są 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *