DSC_0723

wołowina w sosie ostrygowym

Ci z Was, którzy śledzą mój Facebookowy profil wiedzą, że kocham Azję, a przede wszystkim Chiny. Już od jakiegoś czasu przybliżam Wam kulturę kulinarną tego państwa w cotygodniowym cyklu Eating China. Dziś postanowiłam pokazać Wam jedno z dań najczęściej zamawianych w chińskich restauracjach – wołowinę z brokułami w sosie ostrygowym. Przygotowanie tego dania w domu jest tak szybkie i proste, że już nigdy nie będziesz myśleć o zmawianiu go na wynos. Przepis pochodzi z jednej z książek, które przywiozłam z Chin i nakarmi dwie bardzo głodne osoby. Dla uzyskania idealnego dania ważne jest dopilnowanie, aby brokuł był chrupki, a wołowina miękka. Uważaj więc podczas blanszowania, aby nie rozgotować brokuła. Jeśli chodzi o miękkość mięsa, to zastosowanie niewielkiej ilości sody oczyszczonej zagwarantuje Ci, że podczas smażenia nie zmieni się ono w podeszwę. No to gotujemy!

potrzebne składniki:
 200 g wołowiny
 1 brokuł średniej wielkości
 pół łyżeczki brązowego cukru
 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
 półtorej łyżki skrobi kukurydzianej
1 łyżka wina Shaoxing
8 łyżek zimnej wody 
 łyżeczka oleju roślinnego + 2 łyżki oleju do smażenia
 5 łyżeczek posiekanego świeżego imbiru
 1 posiekany ząbek czosnku
2 łyżki sosu ostrygowego 

dodatkowo: ugotowany ryż jaśminowy do podania

1. Mięso pokrój w cienkie paski i włóż do miski. Dodaj 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, pół łyżeczki brązowego cukru, łyżkę skrobi kukurydzianej, 2 łyżeczki posiekanego imbiru, łyżeczkę oleju roślinnego, łyżkę wina Shaoxing i 3 łyżki zimnej wody. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki do zamarynowania na około 3-4 godziny.

2. W tym czasie zblanszuj brokuła podzielonego na średniej wielkości różyczki. Uważaj, aby nie blanszować go zbyt długo – musi on pozostać zielony i chrupiący.

3. W małej miseczce połącz razem pozostałe pół łyżki skrobi kukurydzianej z 5 łyżkami zimnej wody.

4. Gdy wszystkie składniki masz już przygotowane, postaw wok na dużym ogniu i poczekaj aż się rozgrzeje. Dodaj olej i gdy będzie gorący podsmaż na nim przez chwilę posiekane 3 łyżeczki imbiru i ząbek czosnku.

5. Gdy kuchnię wypełni już aromat czosnku i imbiru dodaj do woka wołowinę – rozłóż ją tak, aby pokryła cienką warstwą cały wok. Nie ulegaj pokusie mieszania jej od razu, pozwól ponownie rozgrzać się wokowi. Gdy wołowina zrumieni się od spodu zacznij ją mieszać i obsmażać pozostałe strony mięsa.

6. Do zrumienionej wołowiny dodaj brokuły i sos ostrygowy – podsmażaj dokładnie mieszając, aby sos pokrył wszystkie kawałki mięsa i brokuła. Następnie zmniejsz ogień i polej całość skrobią kukurydzianą rozmieszaną z wodą. Ciągle mieszając zwiększ ogień i podsmażaj razem do zgęstnienia sosu.

7. Podawaj ze świeżo ugotowanym ryżem jaśminowym.

Smacznego!

20 comments on “wołowina w sosie ostrygowymAdd yours →

    1. Dopóki nie spróbujesz to nie będziesz wiedziała czy Ci zasmakuje. Możesz przygotować małą porcję (np. z połowy albo 1/3 przepisu) i sprawdzić 🙂

    1. Bardzo lubię olej sezamowy, ale w tym przepisie nigdy go nie dodawałam, obawiam się, że mógłby zdominować smak potrawy. Jeśli będziesz testować ten przepis z olejem sezamowym to koniecznie daj mi znać jak Ci smakowało 🙂

  1. Pierwsze słyszę o sosie ostrygowym, ale że owoce morza uwielbiam pod każdą postacią, to myśle, że i na to danie znajdzie się miejsce w moich kubkach smakowych 🙂

    1. Kiedy parę lat temu odkryłam sos ostrygowy, to przez pierwszy miesiąc dodawałam go prawie do wszystkiego. Mam nadzieję, że Tobie też przypadnie do gustu 🙂

  2. Też uwielbiam azjatycką kuchnię (zwłaszcza japońską). Niestety, dania kuchni wschodniej (nie mówię o popularnym „chińczyku”) są zazwyczaj drogie. W Polsce niestety nie ma wielu oryginalnych składników do przygotowywania potraw, i sushi przygotowywane w domu nie smakuje tak jak je zrobi sushi master.

    1. Na szczęście pojawia się ich coraz więcej również w sieci, więc jest nadzieja dla amatorów kuchni azjatyckiej takich jak my 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *