img_3431

spaghettoni z owocami morza

Uwielbiam spokojne weekendy podczas których mogę ugotować coś dobrego dla całej mojej czteroosobowej rodziny. Tym razem wybór padł na nasze ulubione owoce morza.  Wysłałam Tatę do Makro, gdzie kupił krewetki, małże świętego Jakuba oraz krążki z kalmara. Świeże owoce morza nie wymagają zbyt wielu dodatków, zazwyczaj wybieram białe wino, szalotkę, czosnek i natkę pietruszki, ale dziś postanowiłam ugotować coś specjalnego. Przepis nadal składa się jedynie z kilku składników, które nie zdominują smaku owoców morza. Kremowy sos szafranowy wzmocniony jest intensywnym morskim smakiem i zazwyczaj nie wymaga nawet doprawiania solą. Z poniższego przepisu otrzymasz danie dla dwóch głodnych osób. Jeśli chcesz przygotować większą porcję, to pamiętaj aby wybrać odpowiednio dużą patelnię lub tak jak ja przygotować makaron na dwóch patelniach jednocześnie.

potrzebne składniki:
opakowanie świeżego makaronu (ja wybrałam spaghettoni)
300 ml śmietanki 30%
duża szczypta szafranu
8 krewetek
8 małż św. Jakuba
8 krążków z kalmara
pół pęczka pietruszki
sól

1. Oczyść owoce morza, krewetkom odetnij głowy (możesz ugotować z nich później esencjonalny bulion), a następnie postaraj się wyciągnąć jelito, tak aby się nie przerwało. Ja zostawiam pozostałą część pancerza oraz ogon, ponieważ dają one dodatkowy smak.

2. Na dużą patelnię wlej śmietankę i doprowadź ją do wrzenia. Następnie dodaj szafran i gotuj całość na wolnym ogniu, do momentu kiedy część płynu odparuje i sos zgęstnieje.

3. W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją zgodnie ze swoimi preferencjami i ugotuj makaron al dente.

4. W gotującej się śmietance ułóż krewetki, a gdy zaczną robić się różowe dodaj krążki kalmarów. Następnie przewróć krewetki na drugą stronę i dodaj małże świętego Jakuba. Całość gotuj przez 2 minuty, następnie przewróć kalmary i małże na drugą stronę i gotuj jeszcze przez minutę. W tym czasie spróbuj sos, jeśli jest taka konieczność dopraw go odrobiną soli.

5. Do tak przygotowanego sosu dodaj świeżo ugotowany makaron, całość dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dodaj odrobinę wody z gotowania makaronu. Gotowy makaron posyp przed podaniem posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

23 comments on “spaghettoni z owocami morzaAdd yours →

    1. To zupełnie tak jak ja, skorupiaki i inne owoce morza to jedne z moich ulubionych składników 🙂

    1. Koniecznie musisz spróbować 🙂 Na początek najlepsze są takie bez żadnych dodatków – usmażone na rozgrzanej patelni z odrobiną masła.

    1. Dzięki temu, że gotujesz sama, możesz dopasować przepis do własnych preferencji. Bardzo fajnie smakują w tym daniu również langusty, a nawet krab czy homar.

    1. Przegrzebki to jedne z moich ulubionych owoców morza, mam nadzieję, że Tobie również zasmakują 🙂

  1. To już wiem co zrobię na kolację walentynkową 😀 narobilaś mi takiego smaka, że już się nie mogę doczekać aż zrobię!
    PS jakie wino do dania?

    1. To będzie bardzo udany wieczór 🙂 Ja najchętniej wybieram nowozelandzkie sauvignon blanc z regionu Marlborough np. Sliding Hill, ale z owocami morza w takiej odsłonie dobrze komponować będzie się również lekkie wino różowe lub białe z południowej Francji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *