Untitled design-4

prosty domowy chleb

Czy może być coś lepszego niż zapach domowego chleba o poranku? Jeśli nadal zastanawiasz się nad odpowiedzią to pytanie to brzmi ona „nie”. Dlatego też postanowiłam poeksperymentować, zaopatrzyłam się w kilka książek i zaczęło się – zakwasy, zaczyny, wyrastanie, wypiekanie… Domowy wypiek chleba daje ogromną możliwość kontroli nad jego smakiem, konsystencją,  a przede wszystkim składem. Jeśli myślisz o domowym chlebie, ale nie wiesz jak się do tego zabrać to zacznij tutaj! Ja nadal jestem w fazie testów, obecnie próbuję przygotować idealny chleb z czarnuszką (jeśli macie jakieś fajne przepisy na takie cudo to chętnie poczytam i popróbuję), ale jeden z przepisów jest już gotowy do opublikowania. Jest to przepis na bardzo prosty chleb, który wpadł mi w ręce niezliczoną ilość razy, aż w końcu spisałam go na kartce i schowałam do notatnika. Kiedy w końcu postanowiłam zacząć przygodę z domowym wypiekiem chleba kartka wypadła! Potraktowałam to jako znak i wzięłam się do pracy, a efekt – oceńcie sami.

potrzebne składniki:
400 ml wody
4 g suchych drożdży
500 g mąki pszennej
pół szklanki mąki żytniej chlebowej
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek 
jajko

1. Drożdże wymieszaj z ciepłą (ale nie gorącą!) wodą i odstaw na bok, aby spokojnie się aktywowały. W tym czasie połącz ze sobą wszystkie suche składniki – mąki, cukier oraz sól. Następnie dodaj oliwę z oliwek i aktywowane drożdże, całość wymieszaj i zagnieć podsypując mąką. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne, ale nie może kleić się do rąk. Przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

2. Po 30 minutach wyjmij masę z miski i ponownie zagnieć ją podsypując mąką. Tak przygotowane ciasto uformuj w dowolny kształt (ja zazwyczaj formuję go w okrągły bochenek) i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i zostaw do wyrastania na około 20 minut.

3. Wyrośnięty chleb posmaruj po wierzchu roztrzepanym jajkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 190ºC przez około 60 minut, aż uzyskasz taki stopień wypieczenia jaki lubisz. Aby sprawdzić czy chleb jest dobrze upieczony wystarczy popukać w jego dno po wyjęciu z piekarnika, gotowy chleb będzie miał pusty dźwięk. Pamiętaj aby zostawić go do ostygnięcia na kratce – tak aby swobodnie „oddychał”. Jeśli pozostawisz go na blaszce spód straci swoją chrupkość.

Smacznego!

0 comments on “prosty domowy chlebAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *