2015-12-24 13.21.30

noworoczny tort makowy

Od kiedy pamiętam w okresie świąteczno-noworocznym moja Mama przygotowuje tort makowy. Tradycja ta wiążę się bezpośrednio z symboliką przypisywaną ziarnom maku, które mają zapewnić domownikom dostatek na nadchodzący rok. Przepis na ten tort jest jednym z wielu sekretów mojej rodzinnej kuchni. Wcale nie dlatego, że przekazywany jest z Matki na córkę, ale dlatego, że moja Mama połączyła kilka przepisów Babci w jeden, który za każdym razem przygotowuje „na oko”. W tym roku postanowiłam przygotować tort razem z nią i specjalnie dla Was wszystko spisać! Myślę, że za rok tort ten będzie wyglądał zupełnie inaczej, ale jedno jest pewne – za każdym razem smakuje tak samo dobrze!

potrzebne składniki: 

na ciasto:
250g maku
garść migdałów
8 jaj (rozdzielonych)
250g cukru pudru
60g bułki tartej
laska wanilii
1 łyżka miodu
skórka z jednej cytryny

na krem:
2 żółtka
2 łyżki mąki
2 łyżki cukru
1 szklanka mleka
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
250 g masła
250 g cukru pudru
2 łyżki koniaku lub whisky

1. Dzień wcześniej, wieczorem, zalej mak wrzątkiem, tak aby cały był zakryty, i odstaw na noc (jeśli nie masz czasu, możesz odstawić go na 2-3 godziny – do całkowitego wystudzenia wody). Jeśli używasz nieobranych migdałów to również zalej je wrzątkiem, a następnie obierz ze skórki.

2. Następnego dnia odcedź mak i przemiel go dwukrotnie na drobnym sicie. Migdały pokrój na małe kawałki i wymieszaj z makiem.

3. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, jasnożółtą masę. Dodaj do niej mak z migdałami, bułkę tartą, nasiona z laski wanilii, miód i skórkę z cytryny i dokładnie wymieszaj. W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do masy.

4. Gotową masę przełóż to wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy i piecz w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 40 minut (do suchego patyczka).

5. Żółtka, mąkę oraz cukier utrzyj łyżką do uzyskania gładkiej pasty. Do masy dodaj jedną łyżkę mleka i rozmieszaj dokładnie. Pozostałą część mleka zagotuj w małym rondelku.

6. Gdy mleko zacznie się gotować dodaj do niego wcześniej przygotowaną masę z żółtek i mieszaj energicznie podgrzewając na małym ogniu. Gdy masa zgęstnieje, a na powierzchni pojawią się pęcherze powietrze, wyłącz palnik, dodaj kawę i dokładnie wymieszaj. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.

7. W dużej misce utrzyj masło z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę. Następnie dodawaj (po jednej łyżce) wystudzoną masę kawową. Gdy połączysz już całość kremów, skosztuj masę i jeśli jest taka potrzeba to dodaj więcej kawy. Na koniec dodaj powoli 2 łyżki alkoholu ciągle mieszając masę.

8. Wystudzony biszkopt przetnij na pół, środek przełóż połową przygotowanego kremu. Po złożeniu blatów biszkoptu pokryj ciasto kremem, a po wierzchu posyp dla dekoracji płatkami migdałów. Tort przechowuj w lodówce.

Smacznego

1 comment on “noworoczny tort makowyAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *