Dzisiejszym przepisem nie odkryję Ameryki, nie wyjadę nawet poza granice naszego pięknego kraju… ale czasem warto zostać w zaciszu własnego domu. Makaron z truskawkami to jedno z obowiązkowych dań w mojej kuchni podczas sezonu truskawkowego. Istnieje wiele wersji tego przysmaku – jedni przygotowują sos na zimno, inni (w tym i ja) wolą go trochę podgrzać, ale jedno jest pewne – każda z nich jest równie pyszna! Z tego przepisu wchodzą mniej więcej trzy porcje, ale jeśli ktoś jest takim żarłokiem jak ja to zje ją całą sam 😉
potrzebne składniki: 500 g truskawek 250 ml kwaśnej śmietany 12% 400 g makaronu (do tego przepisu zawsze używam świderków" cukier
1. Makaron ugotuj według przepisu, odcedź, przepłucz zimną wodą i zostaw do przestygnięcia.
2. Truskawki opłucz i pokrój na mniejsze kawałki usuwając jednocześnie szypułki. Umieść je w rondelku i wymieszaj z odrobiną cukru – jego ilość zależna jest od tego jak bardzo słodkie są truskawki i jak bardzo słodki makaron chcesz zjeść. Całość zalej śmietaną i podgrzej na małym ogniu.
3. Makaron przełóż do miseczek i polej gorącym sosem truskawkowym.
Smacznego!
Smak mojego dzieciństwa! Mniammm!
Ulubiony smak z dzieciństwa!
Proste, a jakie smaczne danie 🙂
:O musze to pokazac mojemu mezowi! 😀 jak dla mnie bomba, ale on jak widzial makaron czekoladowy w Biedronce to prawie zemdlal jak zobaczy przepis na makaron na slodko to nie wiem co sie stanie 😀 ale w sumie moge mu zrobic niespodzianke i zawiazac oczy i zobaczymy czy mu bedzie smakowac! 😀
Jest pyszny! Ja uwielbiam również makaron na słodko z topionym masłem białym serem i cukrem 🙂 Ale czekoladowy makaron jakoś nie do końca mnie przekonuje…
Danie z dzieciństwa.
Teraz jednak wolę truskawki pieczone i bez śmietany 🙂
Zapiekasz je pod kruszonką czy masz inny przepis? 🙂
Oo, znam i tez czasem robię! To jest takie orzeźwiająco letnie, pycha!