DSC_0655

makaron z truskawkami

Dzisiejszym przepisem nie odkryję Ameryki, nie wyjadę nawet poza granice naszego pięknego kraju… ale czasem warto zostać w zaciszu własnego domu. Makaron z truskawkami to jedno z obowiązkowych dań w mojej kuchni podczas sezonu truskawkowego. Istnieje wiele wersji tego przysmaku – jedni przygotowują sos na zimno, inni (w tym i ja) wolą go trochę podgrzać, ale jedno jest pewne – każda z nich jest równie pyszna! Z tego przepisu wchodzą mniej więcej trzy porcje, ale jeśli ktoś jest takim żarłokiem jak ja to zje ją całą sam 😉

potrzebne składniki:
500 g truskawek 
250 ml kwaśnej śmietany 12% 
400 g makaronu (do tego przepisu zawsze używam świderków" 
cukier

1. Makaron ugotuj według przepisu, odcedź, przepłucz zimną wodą i zostaw do przestygnięcia.

2. Truskawki opłucz i pokrój na mniejsze kawałki usuwając jednocześnie szypułki. Umieść je w rondelku i wymieszaj z odrobiną cukru – jego ilość zależna jest od tego jak bardzo słodkie są truskawki i jak bardzo słodki makaron chcesz zjeść. Całość zalej śmietaną i podgrzej na małym ogniu.

3. Makaron przełóż do miseczek i polej gorącym sosem truskawkowym.

Smacznego!

8 comments on “makaron z truskawkamiAdd yours →

  1. :O musze to pokazac mojemu mezowi! 😀 jak dla mnie bomba, ale on jak widzial makaron czekoladowy w Biedronce to prawie zemdlal jak zobaczy przepis na makaron na slodko to nie wiem co sie stanie 😀 ale w sumie moge mu zrobic niespodzianke i zawiazac oczy i zobaczymy czy mu bedzie smakowac! 😀

    1. Jest pyszny! Ja uwielbiam również makaron na słodko z topionym masłem białym serem i cukrem 🙂 Ale czekoladowy makaron jakoś nie do końca mnie przekonuje…

Skomentuj Monika Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *