Uwielbiam, tak jak reszta mojej rodziny, celebrować wspólne posiłki. Jeśli dodatkowo przytrafia nam się specjalna okazja do świętowania i zjedzenia dobrego obiadu to tym lepiej. Tym razem świętowaliśmy urodziny mojego Brata. Przy takiej okazji musiał pojawić się szampan i truskawki, a do tego idealnie pasowały domowe bliny! Przepis na nie moja Mama znalazła już dawno temu w jednej z książek kucharskich i jeszcze nie zdarzyło się, aby nie wyszły wyśmienite! Są puszyste, wilgotne i mają charakterystyczny, lekko gorzkawy posmak gryki. Bliny sprawdzą się zarówno jako przystawka jak i danie główne. Możesz je podać z dowolnymi dodatkami, jednak ja najbardziej lubię je z kwaśną śmietaną, wędzonym łososiem i odrobiną kawioru. Dobrze komponują się również z innymi rybami np. wędzonym jesiotrem lub śledziami.
potrzebne składniki: 25 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 1 łyżeczka cukru 1,5 szklanki mąki gryczanej 1,5 szklanki mąki pszennej razowej 1 żółtko 20 g stopionego masła sól do podania: wędzony łosoś, kwaśna śmietana, kawior i koperek (opcjonalnie)
1. Drożdże rozpuść w szklance ciepłego mleka (uważaj, aby nie było ono zbyt gorące, w przeciwnym razie drożdże nie wyrosną). Do wymieszanego zaczynu dodaj cukier i odstaw na 15 minut, aby drożdże aktywowały się.
2. Do dużej miski przesiej obie mąki, dodaj żółtko, rozpuszczone masło, szczyptę soli i rozpuszczone drożdże. Całość wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 30 minut).
3. Bliny smaż na średnim ogniu z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Ja mam do tego celu małą patelnię o średnicy 14 cm, ale usmażone tak jak amerykańskie pancakes będą równie smaczne. Gorące bliny podawaj z łyżką kwaśnej śmietany, plasterkiem wędzonego łososia i kawiorem. Możesz też dodać odrobiny koperku.
Smacznego!
Do tej pory robiłam takie połączenie z plackami ziemniaczanymi lub z cukinii, kolejnym razem zrobię na pewno z blinami 🙂
Do dobrego blina wystarcza mi kwaśna śmietana, ale Twoja propozycja jest wręcz królewska 🙂
Bo to bliny na specjalną okazję, jak świętować to z przytupem! 🙂 Na co dzień kwaśna śmietana jest idealna 🙂
Super wyglada! Szkoda ze nie lubie lososia 🙁 moze z czyms innym by je podac?
Pewnie, że tak! Bardzo dobrze komponują się z każdą wędzoną rybą, możesz ją nawet pominąć i podać je jedynie z kwaśną śmietaną. Tutaj ogranicza Cię tylko wyobraźnia 🙂
Świetny przepis. Dzisiaj się za nie zabiorę 🙂
Daj koniecznie znać jak wyszły 🙂
Nigdy jakoś bliny do mnie nie trafiały, ale to połączenie z łososiem sprawiło, że nabrałam na takie ochoty.
Mam nadzieję, że te przypadną Ci do gustu 🙂