Zapewne większość z Was, tak samo jak ja, spędziła chociaż chwilę z tego długiego, gorącego weekendu w trasie. Zawsze udając się na wycieczkę staram się zabrać ze sobą coś małego na ząb – nigdy nie wiadomo kiedy ktoś zgłodnieje. Babeczki są idealnym towarzyszem podróży, można zjeść je na raz, nie wprowadzają bałaganu i są przepyszne. Dzisiaj przepis na babeczki bananowe, które nadają się zarówno na drogę jak i na lekkie śniadanie czy piknik. A skoro już niebawem zaczynamy sezon urlopowy to będą idealne do zabrania na plażę czy górskie wycieczki. Przepis przygotowany jest na 24 babeczki, ale łatwo podzielić ilość składników na 2 i stworzyć przepis na 12 sztuk.
potrzebne składniki: 150 g białego cukru 50 g brązowego cukru 280 g mąki pół łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 50 g orzechów włoskich 250 g masła 4 jajka 2 bardzo dojrzałe banany 2 łyżki mleka
1. Wszystkie sypkie składniki przesiej do miski, następnie dodaj posiekane orzechy włoskie.
2. Miękkie masło pokrój na małe kawałki i dodaj do suchych składników, następnie wbij jajka.
3. Banany rozgnieć widelcem na gładką masę i dodaj je do pozostałych składników.
4. Miksuj składniki do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj mleko i miksuj jeszcze przez chwilę, aby wszystkie składniki połączyły się.
5. Gotową masę nałóż do formy wyłożonej papilotkami (mniej więcej do 2/3 wysokości) i piecz w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez około 20 – 25 minut. Do osiągnięcia złotego koloru.
Smacznego
1 comment on “babeczki bananowe”Add yours →