2.pic_hd

pikle z ogórków

Uwielbiam długie letnie weekendy w naszym domu na wsi, kiedy mogę razem z moim niezastąpionym Dziadkiem przygotowywać domowe przetwory. Tym razem wzięliśmy się za przerobienie 10 kilogramów ogórków, które dostaliśmy od sąsiadki. Ja najbardziej lubię te kiszone, ale mój Tata jest fanem pikli z chilli, więc tym razem przygotowaliśmy mu kilka słoików na zimę. Pikle ze świeżą papryczką chilli są bardzo pikantne, więc jeśli wolisz łagodniejszą wersję możesz ją pominąć lub przed dodaniem do słoika usunąć z niej pestki. Oryginalny przepis na nie pochodzi z książki „Przetwory w gospodarstwie domowym” Kazimiery Pyszkowskiej z 1986 roku, według której przygotowujemy wszystkie przetwory domowe.

potrzebne składniki: 
1 kg ogórków (obranych i bez nasion), czyli około 1,6 kg całych ogórków
50 g soli 
czosnek
ziele angielskie
pieprz
liść laurowy
suche nasiona kopru
papryczki chilli 
0,5 litra wody
200 g cukru
0,10 litra octu 10%

1. Ogórki dokładnie umyj, obierz ze skóry i wydrąż nasiona, a następnie pokrój w słupki.

2. Przygotowane ogórki zważ (podane składniki wystarczają na 1 kg ogórków, jeśli masz ich więcej to pamiętaj o przeliczeniu proporcji) i umieść w dużej misce. Całość zasyp solą, dokładnie wymieszaj, przykryj i zostaw na 24 godziny.

3. Następnego dnia wyjmij ogórki z solanki i przełóż do pustej, odpornej na ciepło miski lub garnka. Następnie przygotuj zalewę – zagotuj razem wodę, ocet oraz 100 g cukru. Gorącą zalewą zalej ogórki i zostaw pod przykryciem na 24 godziny.

4. Następnego dnia przygotuj słoiki (na 1 kg ogórków wystarczą Ci 2 duże słoiki), do każdego z nich dodaj jeden ząbek czosnku, 6 ziaren ziela angielskiego, 8 ziaren pieprzu, jeden liść laurowy, łyżeczkę nasion kopru i pół papryczki chilli. Każdy ze słoików wypełnij ciasno ogórkami.

5. Zalewę przelej do dużego garnka, dodaj 100 g cukru i zagotuj. Jeśli jest taka potrzeba to dokwaś zalewę odrobiną octu. Następnie gorącą zalewą uzupełnij słoiki z ogórkami, tak aby były one w całości zakryte i zakręć je szczelnie.

6. Tak przygotowane słoiki musisz jeszcze spasteryzować – umieść je w w wysokim garnku i zalej wodą (tak, aby sięgała ona powyżej linii ogórków) i gotuj przez 20 minut.

7. Wygotowane słoiki wyjmij z wody i pozostaw do ostudzenia. Pikle najlepiej przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu np. piwnicy.

Smacznego!

 

4 comments on “pikle z ogórkówAdd yours →

  1. Ostatnio z mężem naszukaliśmy się pikli z prawdziwego zdarzenia. Praktycznie wszystkie były niejadalne. Tylko jedne były prawdziwymi, smacznymi piklami. Jakoś zupełnie nie pomyślałam, że przecież mogę je zrobić sama :O W przyszłym roku narobię całą spiżarnię pikli 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *