DSC_0467

owsianka z piekarnika

Dawno nie było tu przepisu na śniadanie. W środku tygodnia nie każdy z nas ma czas na przygotowanie czegoś pożywnego przed wyjściem do pracy czy na uczelnię. Czy aby na pewno? Przedstawiam Wam przepis na jedno z moich ulubionych szybkich śniadań – owsiankę z piekarnika. Mieszasz wszystkie składniki, wrzucasz do piekarnika, nastawiasz timer na 15 minut i idziesz się szykować, w tym czasie Twoja owsianka zrobi się sama! Żadnego stresu, że mleko wykipi jak Ty pobiegniesz umyć zęby czy nałożyć maskarę. Taka owsianka nadaje się również do zabrania „na drogę”, najlepiej jest ją wtedy upiec w foremkach do muffinek wyłożonych papilotkami. Nadaje się również na zdrową przekąskę w ciągu dnia. O cudownych właściwościach płatków owsianych pisałam już w innym przepisie na Domową Owsiankę, ale pewnie już każdy z Was wie, że takie śniadanie daje nam energię na cały dzień.

potrzebne składniki:
1 banan
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka syropu klonowego
1 jajko
1/2 szklanki dowolnego mleka, ja użyłam dziś ryżowego
garść posiekanych orzechów włoskich
3/4 szklanki płatków owsianych górskich

1. W misce rozgnieć banana na gładką masę, dodaj do niego proszek do pieczenia, syrop klonowy, jajko oraz mleko. Całość dokładnie wymieszaj.

2. Do wymieszanych płynnych składników dodaj płatki owsiane oraz posiekane orzechy. Całość wymieszaj i przełóż do żaroodpornego naczynia. Ja dzielę masę na 4 foremki do małych tartaletek. Owsianka dość mocno przywiera do brzegów naczynia, więc jeśli chcesz zabrać ją ze sobą do pracy lub na uczelnię to pamiętaj o wyłożeniu naczynia papierem. Możesz użyć do tego foremki do muffinów i papilotek.

3. Tak przygotowaną owsiankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez około 15 minut. W tym czasie możesz dalej szykować się do wyjścia z domu, owsianka zrobi się sama!

4. Upieczoną owsiankę podawaj ze świeżymi owocami i jogurtem. Ja odkryłam ostatnio jogurt bezlaktozowy, który idealnie sprawdza się przy mojej alergii. W końcu nie ryzykuję swojego zdrowia jedząc nabiał, który tak bardzo uwielbiam.

Smacznego!

8 comments on “owsianka z piekarnikaAdd yours →

    1. Proszek nadaje owsiance puszystości, więc ja bym go nie pomijała. Jego brak może sprawić, że gotowa owsianka będzie po prostu twarda.

Skomentuj rabarbarowo Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *