DSC_0705

omlet z ricottą i szparagami

Chyba nie zdziwi Was, że w mojej kuchni nadal królują szparagi. Przy tak krótkim sezonie muszę nacieszyć się tym wspaniałym warzywem. Wiedzieliście, że w 100 gramach szparagów jest tylko 20 kcal! Dopiero polewając je obficie masłem lub sosem holenderskim tworzymy z nich prawdziwą bombę kaloryczną. Jednocześnie przy niskiej kaloryczności zawierają one szeroką gamę składników odżywczych niezbędnych do funkcjonowania naszego organizmu – nic tylko jeść je garściami! Dlatego dziś mam dla Was przepis na wyśmienite śniadanie – delikatny omlet ze szparagami i serkiem ricotta. Odrobiny ostrości dodaje parmezan oraz świeżo zmielony pieprz.

potrzebne składniki:
3 jajka
2 łyżki ricotty
2 łyżeczki startego parmezanu
6 zielonych szparagów 
łyżeczka masła
sól, pieprz

1. Umyj szparagi, oderwij twarde końcówki i zblanszuj je w osolonej wodzie przez około 2-3 minuty, aby pozostały chrupie. Przełóż je na chwilę do miski z zimą wodą i odrobiną lodu. Następnie osusz je papierowym ręcznikiem i potnij pod kątem na centymetrowe kawałki.

2. Do miski wbij jajka, dodaj łyżkę ricotty oraz parmezan i wymieszaj widelcem na jednolitą masę.

3. Na patelni rozpuść masło, gdy będzie już gorące wlej masę jajeczną. Dopraw odrobiną soli i przy pomocy szpatułki mieszaj masę do momentu aż zacznie się ścinać (około 30 sekund). Na wyrównanej powierzchni ułóż kawałki szparagów i pozostałą część ricotty.

4. Są dwie metody, które możesz zastosować do dalszego przygotowania omletu. Ja zazwyczaj decyduję się na przykrycie patelni pokrywką i smażenie go do momentu całkowitego ścięcia. Możesz również rozgrzać piekarnik do 200ºC i zapiec omlet przez około 5 – 6 minut, aż całkowicie się zetnie. Pamiętaj przy tym, że nie każda patelnia nadaje się do używania w tak wysokich temperaturach!

5. Gotowy omlet dopraw świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!

15 comments on “omlet z ricottą i szparagamiAdd yours →

    1. Oczywiście, że można! Na pewno fajnie będzie komponowała się w tym przepisie feta, a jeśli wolisz coś ostrzejszego możesz wykorzystać ser pleśniowy np. gorgonzolę. A tak na prawdę to wszystko zależy od Ciebie – w kuchni możemy eksperymentować ile dusza zapragnie 🙂

  1. Uwielbiam szparagi! Zawsze nie mogę się doczekać sezonu na nie, a potem płaczę, gdy się skończy. Zresztą dzisiaj na przerwę w pracy mam risotto ze szparagami 😀 I chętnie w weekend wypróbuję taki omlet!

    1. Jeśli chodzi o lunch do pracy to opracowuję właśnie wspaniały przepis, będzie na blogu po długim weekendzie 🙂

  2. Szparagi to ja zawsze:) Jutro go zrobię. Ciekawe, jak będzie smakował z oscypkiem? Następnym razem zrobię w takiej wersji:) A na omlet mam swoją metodę: robię tak, jak hiszpańską tortillę (czyli omlet z ziemniakami): 2-3 minuty z jednej strony, patelnię odwracam nad talerzem i zsuwam omlet z powrotem na patelnię:) Może się wydawać trudny, ale tylko pierwszy, może drugi raz:)

    1. To może być ciekawe połączenie, nigdy nie jadłam szparagów z oscypkiem – daj znać jak wyszło 🙂

        1. Jak tylko uda mi się kupić oscypek to przetestuje 🙂 Fajnie, że eksperymentujesz w kuchni, bo właśnie o to chodzi w jedzeniu 🙂

Skomentuj My CookBook Soko Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *