IMG_3820

naleśniki idealne

Wydawałoby się, że naleśniki potrafi zrobić każdy, ale zapewniam Was, że tak nie jest. Perfekcyjne naleśniki wymagają nie tylko idealnych proporcji składników, ale przede wszystkim umiejętnego smażenia. Dziś podzielę się z Wami przepisem idealnym, z którego zawsze wychodzą cienkie naleśniki. Kiedy byłam mała moja Mama kupiła Thermomix – pierwsze na naszym rynku urządzenie wielofunkcyjne, które robiło dosłownie wszystko począwszy od zmiksowania truskawek do koktajlu na wyrobieniu ciasta na chleb skończywszy. Do Thermomixu dołączona była książka kucharska, z której często korzystałyśmy. Odkryłyśmy w niej przepis na naleśniki i od tego czasu zawsze z niego korzystamy. Wychodzi z niego około 12 naleśników. Zazwyczaj przygotowuję do nich prostą masę z białego sera, kwaśnej śmietany i odrobiny cukru. Moim zdaniem najlepiej smakują odsmażone na maśle i podane z domowym dżemem.

A teraz zdradzę Wam dwa małe sekrety. Po pierwsze do naleśników zawsze używam wody gazowanej, najlepiej ze świeżo otwartej butelki, nadaje to naleśnikom puszystość jakiej nie uzyskamy przy użyciu wody niegazowanej. A drugi sekret dotyczy przesądu, iż pierwszy naleśnik nigdy się nie udaje… Nie udaje się tylko dlatego, że patelnia nie jest wystarczająco dobrze nagrzana i naleśnik nie smaży się odpowiednio szybko. Naleśniki, ze względu na swoją cienkość, smażą się szybko, a naszym celem jest uzyskanie złotej barwy. Pamiętajcie więc o odpowiednio długim nagrzewaniu patelni, aby była gorąca!

potrzebne składniki:
200 g mąki pszennej
200 g kwaśnej śmietany
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
250 ml wody

1. Przesianą mąkę połącz z pozostałymi składnikami do uzyskania jednolitej masy bez żadnych gródek. Ciasto naleśnikowe odstaw na pół godziny, aby odpoczęło.

2. Naleśniki smaż na mocno rozgrzanej patelni, na średnim ogniu. Na patelnię nalewaj tylko tyle masy, aby równo rozprowadzona zakryła jej dno. Jeśli przy smażeniu pierwszego naleśnika uznasz, że jest on zbyt gruby, to dodaj odrobiny wody do ciasta i dokładnie wymieszaj.

3. Podawaj z dowolnymi dodatkami.

0 comments on “naleśniki idealneAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *