Czy wiesz jaki jest skład pierwszego lepszego masła orzechowego? Jeśli nie wiesz to sięgnij do swojej spiżarki i zobacz co czai się w słoiku! Nie chce Ci się wstać z kanapy? Podpowiem Ci – znajdziesz tam między innymi olej palmowy (często występuje również w wersjach bio), dodatkowy cukier czy inne substancje słodzące… A prawda jest taka, że możesz przygotować je w domu bez żadnego z tych składników! Wystarczą same orzeszki ziemne, blender i 15 minut wolnego czasu. Domowe masło orzechowe, zapakowane w ładny słoik i przewiązane wstążką jest również bardzo oryginalnym i smakowitym upominkiem dla znajomych – Mikołajki tuż za rogiem!
potrzebne składniki: dowolna porcja solonych orzeszków ziemnych (ja zazwyczaj przeznaczam 300g na pojedynczą porcję)
1. Orzeszki umieść w blenderze o dużej mocy – najlepszy będzie duży stojący, ponieważ te ręczne mogą nie mieć wystarczająco dużo siły, aby zamienić orzechy w jednolitą masę.
2. Miksuj orzeszki do momentu uzyskania jednolitej gładkiej masy. W miarę miksowania orzechy zaczną wydzielać z siebie olej dzięki któremu wszystko połączy się w jednolitą masę.
3. W zależności od mocy blendera proces przygotowania masła orzechowego może zająć od 5 do 15 minut. Warto co jakiś czas przerywać miksowanie i kontrolować proces. Dzięki temu, że przygotowujemy domowe masło mamy pełną kontrolę nad jego konsystencją – im dłużej je miksujesz tym będzie gładsze.
4. Gotowe masło możesz przechowywać w lodówce do jednego miesiąca – nie wiem, kto wytrzymałby tak długo ze słoikiem takiej pyszności, ale niech Wam będzie 😉 Najłatwiej jest je przełożyć do słoika i szczelnie zakręcić.
Smacznego
Obawiam się, że mój mikser nie poradziłby sobie z tym 😉 Na szczęście można kupić masło orzechowe 100% z orzechów niesolone i jest przepyszne ! I słone i słodkie 🙂
To prawda, miksery czasem nie dają rady :/ Ja długo szukałam masła orzechowego, które ma w składzie jedynie orzechy, a do tego konsystencję, która mi pasuje. Po kilku próbach zdecydowałam się zrobić je sama i mieć to co lubię 🙂