Czy ktoś jeszcze pamięta o tym, że tydzień temu były święta? Tak, te strasznie krótkie – w trzy dni trzeba zjeść tyle ile normalnie w tydzień! U mnie w domu od stołu w zasadzie się nie odchodzi, w końcu jeśli tyle się nagotowało i przywiozło na działkę, to trzeba to zjeść, bo po co to wozić! Po zjedzeniu żurków, domowych wędzonych szynek, sałatek śledziowych, tony jajek przykrytych warstwą mazurka kajmakowego i babki drożdżowej organizm woła o powrót do normalnego sposobu odżywiania się. Niestety, jak zwykle po świętach czas leci jak szalony i nie ma kiedy gotować, a nawet kiedy zrobić zakupów, a jeść trzeba. Idealnie, na śniadanie, sprawdza się wtedy, szybka w przygotowaniu, domowa granola z jogurtem lub mlekiem. Moja granola za każdym razem jest inna, wrzucam do niej akurat to co mam pod ręką, pilnując jedynie proporcji suchych i mokrych składników. Możecie więc modyfikować ten przepis w zależności od tego co lubicie i macie akurat w spiżarni.
potrzebne składniki: 2 szklanki płatków owsianych górskich 1 szklanka płatków orkiszowych 1 szklanka płatków jęczmiennych pół szklanki otrębów owsianych pół szklanki otrębów pszennych 1 szklanka suszonej żurawiny pół szklanki orzechów nerkowca 1 szklanka płatków migdałowych 1/3 szklanki nasion siemienia lnianego 5 łyżek oleju słonecznikowego 3 łyżki miodu lipowego 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki Golden Syrup kilka kropli soku z cytryny 1 łyżka cukru trzcinowego
1. W dużej misce wymieszaj wszystkie płatki razem z bakaliami (żurawinę i orzechy możemy lekko posiekać, aby były mniejsze) i siemieniem lnianym.
2. W garnku, na małym ogniu, połącz wszystkie płynne składniki i cukier trzcinowy, podgrzewaj do momentu kiedy wszystkie składniki będą płynne, a cukier rozpuści się.
3. Połącz suche i mokre składniki, dokładnie mieszając, tak aby wszystkie płatki były dokładnie pokryte.
4. Wysyp na dużą płaską formę, wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź równo.
5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 150ºC przez około 20 – 25 minut – aż wierzch nabierze złotobrązowej barwy.
6. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia, następnie pokrusz. Przechowuj w słoiku lub innym szczelnym pojemniku.
Smacznego
0 comments on “domowa granola”Add yours →