Po całym tygodniu nadchodzą dwa dni podczas których mogę dogadzać kulinarnie sobie i innym. Jak już zapewne zauważyliście, w weekendowe poranki lubię poświęcić trochę czasu na przygotowanie pysznego śniadania. Dziś, kiedy zobaczyłam piękne słońce za oknem, postanowiłam przygotować szybkie śniadanie, aby jak najszybciej wyjść na dwór i się nim nacieszyć. Ale uwaga – szybkie śniadanie nie oznacza, że ma ono być nudne! Miałam ochotę na bułeczki cynamonowe, ale przygotowanie ich zajęłoby mi zdecydowanie zbyt dużo czasu… postawiłam więc na cynamonowe gofry! Ciasto na nie powstaje w kilku prostych krokach – nie musisz nawet wyciągać wagi z szafki, a upieczenie zajmuje dosłownie chwilę. Do tego odrobina masła i syrop klonowy, domowy dżem lub miska owoców – ideał!
potrzebne składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka (roślinnego lub zwykłego, ja dziś użyłam migdałowego) 2 jajka 4 łyżki stopionego i ostudzonego masła, czyli około 50g (1/4 normalnej kostki) 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli
1. W dużej misce zmieszaj razem mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia oraz sól.
2. W drugiej misce połącz razem mokre składniki – mleko, jajka oraz masło. A następnie dodaj do suchych składników i dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
3. Gotowe ciasto piecz w gofrownicy zgodnie z instrukcją producenta. Nie powinno zająć to dłużej niż 2-3 minuty.
4. Gofry podawaj póki są jeszcze ciepłe, jeśli chcesz przygotować większą porcję, możesz gotowe wafle umieścić w piekarniku nagrzanym do 100ºC, aby zachowały swoją temperaturę. Ja najbardziej lubię je z odrobiną masła i syropem klonowym.
Smacznego!
Uwielbiam gofry pycha
Fajny pomysł z dodaniem cynamonu 🙂
Ja gofry robię z bardzo podobnego przepisu. Proszę spróbować zamiast dodawać proszek do pieczenia – ubić pianę z białek 🙂
Koniecznie spróbuję następnym razem 😉
Ale pycha, gofry i cynamon super połączenie!
Uwielbiam gofry i cynamon – aż chyba dzisiaj zrobię 😀 tylko odrobine zdrowsza wersje 😉
http://www.healthy7heaven.blogspot.com
Bardzo jestem ciekawa Twojej wersji 🙂 Ja jeśli już mam grzeszyć słodkim to grzeszę w całości 😉
Po takim zachęceniu, już w ten weekend zmierzymy się z przepisem, mam nadzieję, że moje dzieci również zaangażują się w kulinarne przygotowywania. 🙂 Powidła pomarańczowe wydaje się być świetnym dodatkiem. 🙂
Powidła pomarańczowe? PYCHOTA! Udanego weekendu 🙂
Melduję, że gofry według Twojego przepisu wyszły smakowite, już na stałe zagoszczą w naszym menu. 🙂
Bardzo się cieszę 😀
Mniam, wpraszam się na te gofry:)
Zapraszam 🙂
Pychotka! Uwielbiam cynamon!
Dla wielbicieli cynamonu polecam upieczone gofry posypać dodatkową porcją domowego cukru cynamonowego 🙂
ale już dawno nie jadłam gofrów! 🙂 pięknie wyglądają!
Gofry robię z białek ubitych na sztywną pianę. Próbowałam też robić z maślanką ale klasyczne są najlepsze. Teraz przemycę do nich odrobinę cynamonu 🙂
Eksperymentowanie w kuchni jest najfajniejsze 🙂