Untitled design-13

cynamonowe gofry

Po całym tygodniu nadchodzą dwa dni podczas których mogę dogadzać kulinarnie sobie i innym. Jak już zapewne zauważyliście, w weekendowe poranki lubię poświęcić trochę czasu na przygotowanie pysznego śniadania. Dziś, kiedy zobaczyłam piękne słońce za oknem, postanowiłam przygotować szybkie śniadanie, aby jak najszybciej wyjść na dwór i się nim nacieszyć. Ale uwaga – szybkie śniadanie nie oznacza, że ma ono być nudne! Miałam ochotę na bułeczki cynamonowe, ale przygotowanie ich zajęłoby mi zdecydowanie zbyt dużo czasu… postawiłam więc na cynamonowe gofry! Ciasto na nie powstaje w kilku prostych krokach – nie musisz nawet wyciągać wagi z szafki, a upieczenie zajmuje dosłownie chwilę. Do tego odrobina masła i syrop klonowy, domowy dżem lub miska owoców – ideał!

potrzebne składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka (roślinnego lub zwykłego, ja dziś użyłam migdałowego)
2 jajka
4 łyżki stopionego i ostudzonego masła, czyli około 50g (1/4 normalnej kostki)
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
szczypta soli

1. W dużej misce zmieszaj razem mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia oraz sól.

2. W drugiej misce połącz razem mokre składniki – mleko, jajka oraz masło. A następnie dodaj do suchych składników i dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.

3. Gotowe ciasto piecz w gofrownicy zgodnie z instrukcją producenta. Nie powinno zająć to dłużej niż 2-3 minuty.

4. Gofry podawaj póki są jeszcze ciepłe, jeśli chcesz przygotować większą porcję, możesz gotowe wafle umieścić w piekarniku nagrzanym do 100ºC, aby zachowały swoją temperaturę. Ja najbardziej lubię je z odrobiną masła i syropem klonowym.

Smacznego!

17 comments on “cynamonowe gofryAdd yours →

  1. Fajny pomysł z dodaniem cynamonu 🙂
    Ja gofry robię z bardzo podobnego przepisu. Proszę spróbować zamiast dodawać proszek do pieczenia – ubić pianę z białek 🙂

    1. Dla wielbicieli cynamonu polecam upieczone gofry posypać dodatkową porcją domowego cukru cynamonowego 🙂

  2. Gofry robię z białek ubitych na sztywną pianę. Próbowałam też robić z maślanką ale klasyczne są najlepsze. Teraz przemycę do nich odrobinę cynamonu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *