DSC_0565

crumpets

Pierwszy raz Crumpets, czyli wytrawne placki z ciasta drożdżowego, zjadłam podczas podróży po Nowej Zelandii i bezgranicznie się w nich zakochałam. Od tego czasu testowałam wiele przepisów do czasu kiedy trafiłam na ten od Jamiego Olivera, który udaje się za każdym razem. Crumpets mają gąbkowatą strukturę, która wchłania masło i miód, z którymi podaje się je najczęściej. Ze względu na to, że przygotowanie crumpets jest dość pracochłonne zazwyczaj decyduję się na zrobienie podwójnej porcji. Wszystkie niezjedzone zamrażam i kiedy tylko najdzie mnie na nie ochota rozmrażam w tosterze. Z dzisiejszego przepisu wychodzi około 12 crumpets o średnicy 10 cm.

potrzebne składniki:
400 ml mleka
100 ml wody
15 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
300 g pszennej mąki chlebowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
olej do smażenia
dodatkowo do podania: masło, miód lub dżem

uwaga: do smażenia okrągłych placuszków niezbędne są okrągłe foremki np. metalowe lub sylikonowe o średnicy 10 cm

1. Do dużej miski pokrusz drożdże, posyp je łyżką cukru, zalej podgrzanym mlekiem wymieszanym z wodą i zostaw w ciepłym miejscu na 20 minut.

2. Do drugiej miski przesiej mąkę,  sodę oczyszczoną oraz sól, a następnie dodaj wyrośnięte drożdże. Całość wymieszaj energicznie za pomocą trzepaczki do uzyskania jednolitej masy o konsystencji gęstej śmietany. Jeśli będzie taka potrzeba to dodaj odrobinę wody lub mąki.

3. Tak przygotowaną masę odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Masa będzie gotowa, gdy pojawi się w niej dużo pęcherzyków powietrza.

4. Okrągłe foremki o średnicy 10 cm posmaruj dokładnie olejem, aby podczas smażenia masa się do nich nie przykleiła. Ułóż foremki na wysmarowanej olejem rozgrzanej patelni.

5. Do każdej z foremek nałóż około 4 łyżki masy (uważaj, aby nie rozbić przy tym zbyt wielu pęcherzyków powietrza – to dzięki nim crumpets mają swoją charakterystyczną strukturę) i smaż na średnim ogniu do momentu, kiedy pęcherzyki powietrza na powierzchni placuszka pękną pozostawiając po sobie małą dziurę. Następnie zdejmij foremki i obsmaż placuszki z drugiej strony na złoty kolor.

6. Gorące placuszki podawaj z kawałkiem masła i miodem. Możesz też wybrać inne dodatki np. bitą śmietanę i świeże owoce.

Smacznego!

29 comments on “crumpetsAdd yours →

    1. Równie pysznie jak z miodem, zazwyczaj wybieram jedno albo drugie w zależności od tego na co mam akurat ochotę 🙂

    1. Dzięki 🙂 Przyznam Ci się, że zazwyczaj zanim zacznę je robić to zjadam coś małego, żeby nie umrzeć z głodu czekając aż ciasto wyrośnie 😉 No i zawsze możesz zamrozić i wrzucić rano do tostera – wychodzą równie pyszne 🙂

    1. Dziękuję 🙂 Niestety foremki są tutaj niezbędne, ale możesz użyć dowolnego rozmiaru, a także kształtu. Bez foremki ciasto rozleje się na patelni i nie uzyskasz odpowiedniej grubości placka.

  1. Pierwsza moja styczność z crumpets to było opakowanie 6 szt., kupione w Tesco i niestety totalnie mi to coś obrzydziło crumpets. Gumowe, bez smaku :/ Chyba będę musiała spróbować domowych i odczarować ten paskudny smak 😉

Skomentuj My CookBook Soko Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *