DSC_0749

grillowane sardynki

Ostatnio dowiedziałam się, że sardynki są jednymi z najzdrowszych ryb. Zawierają duże ilości kwasy Omega 3, które wspierają pracę serca. Są one dobrym źródłem witaminy B12 oraz tak bardzo potrzebnej nam witaminy D. Będę z Wami szczera… nigdy ich nie lubiłam, uważałam, że są mdłe. Jednak któregoś dnia trafiłam na przepis na grillowane sardynki – portugalski przysmak, i postanowiłam sprawdzić czy na pewno są one tak mdłe i niesmaczne. Znalezienie świeżych sardynek w Warszawie nie było łatwe, ale w końcu kupiłam je i postanowiłam przyrządzić na patelni grillowej. Mocno je doprawiłam i podałam z sosem z grejpfruta i kolendry… okazało się, że są przepyszne! Dlatego dziś dzielę się z Tobą moim przepisem na sardynki z grilla. Możesz tak jak ja przygotować je na patelni grillowej, ale jak tylko zacznie się wiosna to polecam skorzystać prawdziwego grilla. Sardynki dobrze sprawdzą się jako przystawki, a jeśli podasz do nich dodatki np. sałatkę, to będą idealnym daniem głównym. Przygotowanie sardynek nie zajmie Ci więcej niż 10 minut.

potrzebne składniki:
5 świeżych, oczyszczonych sardynek 
3 łyżeczki mielonej kurkumy
2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
szczypta soli
6 łyżeczek oliwy z oliwek
1 różowy grejpfrut
2 łyżki świeżej posiekanej kolendry

1. W małej miseczce połącz razem kurkumę, paprykę, szczyptę soli i 4 łyżeczki oliwy z oliwek. Powstałą pastą posmaruj sardynki i zostaw je na kilka minut, aby przeszły smakiem.

2. W międzyczasie obierz grejpfruta i podziel go na cząstki jednocześnie wycinając białe błony, które są gorzkie. Tak przygotowanego grejpfruta połącz w miseczce z 2 łyżeczkami oliwy z oliwek i posiekaną kolendrą.

3. Sardynki grilluj przez około 2-3 minuty z każdej strony. Po zdjęciu z patelni lub grilla polej je przygotowanym wcześniej sosem z grejpfruta i kolendry. Podawaj gorące.

Smacznego

 

6 comments on “grillowane sardynkiAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *