IMG_5362

frittata ze szparagami

Były już klasyczne szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim, było risotto, był omlet, była zupa, a nawet lunchbox. Najwyższa pora na nowy przepis, którego zdjęcie część z Was mogła widzieć na moim Instagramie.

Często jest tak, że przygotujemy obiad na kilka dni i już drugiego dnia nie mamy ochoty jeść „odgrzewanych kotletów”… i tu z pomocą przychodzi frittata! Zazwyczaj przygotowuję ją, gdy zostało mi zbyt mało resztek, aby wszystkich nakarmić (idealnie sprawdza się, gdy wpadną niezapowiedziani goście). Frittata to taki sposób na magiczne rozmnożenie jedzenia – dodajesz kilka jajek i w 10 minut możesz wykarmić całą rodzinę. Tym razem zostało mi trochę grillowanego łososia i blanszowanych zielonych szparagów, którym nadałam drugie życie łącząc je z jajkami i serem kozim. Efekt wow gwarantowany! Jeśli nie masz akurat pod ręką łososia, a chcesz przygotować to danie to możesz spokojnie użyć kupionego łososia wędzonego na ciepło.

P.S. Do przygotowania frittaty niezbędna jest patelnia, którą można wstawić do piekarnika.

potrzebne składniki: 
około 100 g grillowanego łososia (może być wędzony na ciepło)
5-6 blanszowanych zielonych szparagów 
około 30 g sera koziego
6-8 jajek (zależnie od wielkości patelni i jajek) 
łyżka masła
sól, pieprz

1. Nagrzej piekarnik do temperatury 220ºC. W międzyczasie przygotuj wszystkie składniki – łososia podziel na mniejsze kawałki, szparagi przetnij na części wielkości kęsa. Miej pod ręką kawałek sera koziego.

2. Na dużym gazie rozgrzej patelnię (pamiętaj, aby nadawała się ona do włożenia do gorącego piekarnika – żadnych plastikowych rączek, bo nie skończy się to dobrze… dobrym rozwiązaniem są patelnie z odpinaną rączką).

3. Jajka wbij do miski i rozkłóć je widelcem na jednolitą masę. Dopraw odrobiną soli (pamiętaj, że pozostałe składniki są już posolone, to w końcu resztki) i pieprzem.

4. Zmniejsz gaz pod patelnią do średniego i dodaj na nią masło. Gdy masło zacznie się pienić wlej jajka i mieszaj około 20 sekund, aż zaczną się ścinać. Na wyrównaną masę  wyłóż łososia, szparagi i kawałki sera koziego.

5. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika (najlepiej na górną półkę – jak najbliżej źródła ciepła) i piecz do uzyskania złotego koloru (około 4-5 minut, w zależności od piekarnika).

6. Frittatę podawaj prosto z piekarnika, ale uważaj – jest bardzo gorąca.

Smacznego!

27 comments on “frittata ze szparagamiAdd yours →

  1. Przyznam szczerze, że nigdy czegoś takiego nie próbowałam – a wygląda naprawdę smakowicie, więc muszę się wreszcie skusić. Tak wiosennie i lekko mi się kojarzy – już kopiuję przepis i wysyłam męża po zakupy 🙂

    1. Dzięki 🙂 Mam nadzieję, że Ci zasmakuje. Na blogu znajdziesz też wiele innych przepisów na dania ze szparagami 🙂

  2. Mmm, wygląda i brzmi mega smakowicie! Dobrze, że mąż jedzie w delegację, to będzie okazja by wypróbować danie bezmięsne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *