Skończyła się sesja, więc w końcu jest trochę czasu na gotowanie. Zainspirowana najlepszymi placuszkami z cukinii z fetą, które serwowane są w warszawskiej restauracji Meltemi zaczęłam szukać przepisu. Skończyło się jak zwykle – na oglądaniu wszystkich możliwych odcinków programów kulinarnych Gordona Ramsaya. I ku wielkiemu zdziwieniu wczoraj trafiłam na jeden z odcinków Home Cooking z przepisem! Postanowiłam go jednak trochę zmienić i wyszło coś przepysznego!
potrzebne składniki: 2 średniej wielkości cukinie 1 duża marchewka 250g sera halloumi pęczek koperku 2 jajka 4 łyżki bułki tartej sól, pieprz
1. Umyte cukinie (bez obierania) i obraną marchewkę zetrzeć na dużym oczku tarki do miski, posolić i odstawić na bok, aby warzywa puściły sok
2. Do drugiej miski zetrzeć ser i dodać posiekany koperek. Odcisnąć wodę z cukinii oraz marchewki i dodać do miski z serem.
3. Do miski dodać jajka, bułkę tartą oraz pieprz (do smaku) i wszystko razem wymieszać. Tak przygotowaną masę formujemy w placuszki, układamy na dużym talerzu i odstawiamy do lodówki na 20 minut.
4. Smażymy na rozgrzanym oleju aż uzyskają złoty kolor i podajemy prosto z patelni z dodatkiem zimnego jogurtu.
Smacznego
0 comments on “placuszki z cukinii z serem halloumi”Add yours →