placuszki cukinia

placuszki z cukinii z serem halloumi

Skończyła się sesja, więc w końcu jest trochę czasu na gotowanie. Zainspirowana najlepszymi placuszkami z cukinii z fetą, które serwowane są w warszawskiej restauracji Meltemi zaczęłam szukać przepisu. Skończyło się jak zwykle – na oglądaniu wszystkich możliwych odcinków programów kulinarnych Gordona Ramsaya. I ku wielkiemu zdziwieniu wczoraj trafiłam na jeden z odcinków Home Cooking z przepisem! Postanowiłam go jednak trochę zmienić i wyszło coś przepysznego!

potrzebne składniki:
2 średniej wielkości cukinie
1 duża marchewka
250g sera halloumi
pęczek koperku
2 jajka
4 łyżki bułki tartej
sól, pieprz

1. Umyte cukinie (bez obierania) i obraną marchewkę zetrzeć na dużym oczku tarki do miski, posolić i odstawić na bok, aby warzywa puściły sok

2. Do drugiej miski zetrzeć ser i dodać posiekany koperek. Odcisnąć wodę z cukinii oraz marchewki i dodać do miski z serem.

3. Do miski dodać jajka, bułkę tartą oraz pieprz (do smaku) i wszystko razem wymieszać. Tak przygotowaną masę formujemy w placuszki, układamy na dużym talerzu i odstawiamy do lodówki na 20 minut.

4. Smażymy na rozgrzanym oleju aż uzyskają złoty kolor i podajemy prosto z patelni z dodatkiem zimnego jogurtu.

Smacznego

0 comments on “placuszki z cukinii z serem halloumiAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *