DSC_0665

sałatka z bobem

Uwielbiam ten czas kiedy na wiosnę po kolei pojawiają się sezonowe owoce i warzywa. Tym razem nadszedł czas na bób! Kupiłam kilogramowy worek, ugotowałam go z koperkiem w osolonej wodzie i ponad połowę zjadłam jeszcze na ciepło. Kolejną część postanowiłam zabrać ze sobą do pracy na lunch. W lodówce miałam jeszcze garść truskawek i cytrynę… i tak oto powstał poniższy przepis na sałatkę z kaszy bulgur z młodym bobem, truskawkami i cytrynowym dressingiem. Połączenie bobu z truskawkami nadaje mu świeży i lekki smak nadchodzącego lata. Sałatka jest łatwa do spakowania i zabrania do pracy czy na letni piknik z rodziną lub znajomymi 🙂

potrzebne składniki:
 pół szklanki kaszy bulgur
 garść ugotowanego i obranego bobu
 garść truskawek
2 łyżeczki miodu (ja użyłam wrzosowego)
3 łyżeczki soku z cytryny
4 łyżeczki oliwy z oliwek
 pół pęczka koperku
sól

1. Kaszę umieść na sicie i porządnie przepłucz, następnie przełóż do garnka i zalej szklanką gotującej się wody, dopraw szczyptą soli, zamieszaj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu do momentu aż kasza wchłonie całą wodę i będzie miękka (około 10 minut). Po ugotowaniu kaszę wymieszaj i przełóż na talerz do wystudzenia.

2. W miseczce połącz razem łyżeczkę soli, dwie łyżeczki miodu, trzy łyżeczki soku z cytryny i cztery łyżeczki oliwy z oliwek. Gdy całość będzie już połączona dodaj posiekany koperek i dokładnie wymieszaj.

3. Wystudzoną kaszę wymieszaj z bobem i pokrojonymi na ćwiartki truskawkami. Całość polej połową przygotowanego wcześniej sosu, wymieszaj, spróbuj i dodaj więcej sosu jeśli uznasz to za konieczne.

Smacznego!

1 comment on “sałatka z bobemAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *