Uwielbiam ten czas kiedy na wiosnę po kolei pojawiają się sezonowe owoce i warzywa. Tym razem nadszedł czas na bób! Kupiłam kilogramowy worek, ugotowałam go z koperkiem w osolonej wodzie i ponad połowę zjadłam jeszcze na ciepło. Kolejną część postanowiłam zabrać ze sobą do pracy na lunch. W lodówce miałam jeszcze garść truskawek i cytrynę… i tak oto powstał poniższy przepis na sałatkę z kaszy bulgur z młodym bobem, truskawkami i cytrynowym dressingiem. Połączenie bobu z truskawkami nadaje mu świeży i lekki smak nadchodzącego lata. Sałatka jest łatwa do spakowania i zabrania do pracy czy na letni piknik z rodziną lub znajomymi 🙂
potrzebne składniki: pół szklanki kaszy bulgur garść ugotowanego i obranego bobu garść truskawek 2 łyżeczki miodu (ja użyłam wrzosowego) 3 łyżeczki soku z cytryny 4 łyżeczki oliwy z oliwek pół pęczka koperku sól
1. Kaszę umieść na sicie i porządnie przepłucz, następnie przełóż do garnka i zalej szklanką gotującej się wody, dopraw szczyptą soli, zamieszaj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu do momentu aż kasza wchłonie całą wodę i będzie miękka (około 10 minut). Po ugotowaniu kaszę wymieszaj i przełóż na talerz do wystudzenia.
2. W miseczce połącz razem łyżeczkę soli, dwie łyżeczki miodu, trzy łyżeczki soku z cytryny i cztery łyżeczki oliwy z oliwek. Gdy całość będzie już połączona dodaj posiekany koperek i dokładnie wymieszaj.
3. Wystudzoną kaszę wymieszaj z bobem i pokrojonymi na ćwiartki truskawkami. Całość polej połową przygotowanego wcześniej sosu, wymieszaj, spróbuj i dodaj więcej sosu jeśli uznasz to za konieczne.
Smacznego!
1 comment on “sałatka z bobem”Add yours →