photo_6

bajgle z makiem

Coraz mniej czasu na gotowanie, a jeszcze mniej mam go na pisanie… Mam w zanadrzu masę zdjęć i ciągle brakuje czasu, żeby to wszystko opisać, ale może już niedługo będzie go więcej. Dzisiaj przedstawiam Wam łatwy przepis na domowe bajgle. Można je jeść na słodko lub na słono, ja najbardziej lubię je z twarożkiem, łososiem, koperkiem i plasterkiem cytryny.

potrzebne składniki:
500 g mąki pszennej
250 ml wody
40 g drożdży
2 łyżeczki soli
60 g stopionego i ostudzonego masła
2 łyżki cukru
paczka maku
1 jajko

1. Mąkę wsyp do dużej miski. W drugiej misce rozrób drożdże w ciepłej wodzie (uważaj, aby nie była zbyt gorąca, bo taka może zabić drożdże i nic nie wyjdzie). Gdy drożdże zaczną się pienić wlej je w dołek zrobiony w mące i zostaw w ciepłym miejscu na 20 minut, aby drożdże podrosły

2. Po tym czasie dodaj sól i masło, a następnie wyrabiaj ciasto do uzyskania gładkiej masy (możesz zrobić to z pomocą miksera lub ręcznie) i odstaw na godzinę w ciepłym miejscu, tak aby podwoiło swoją objętość.

3. Wyrośnięte ciasto podziel na 8 równych części i uformuj je w kształt bajgla.

4. W dużym garnku zagotuj 2 litry wody i dodaj do niej cukier. Gdy woda będzie już wrzeć obgotuj w niej bajgle. Wkładaj je pojedynczo i obgotowuj po minucie z każdej strony. Woda musi gotować się delikatnie, w przeciwnym razie bajgle mogą się rozpaść.

5. Tak przygotowane bajgle układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posyp obficie makiem. (Mak możesz zastąpić innymi nasionami np. sezamu)

6. Bajgle piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 25 minut. Po upieczeniu wyjmij je z pieca i przełóż na kratkę do ostygnięcia.

7. Podawaj je z dodatkami własnego wyboru. Ja wybrałam dzisiaj wersję słoną, ale równie smaczne będą z dżemem czy miodem.

Smacznego

 

0 comments on “bajgle z makiemAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *