Za oknem upał, w domu upał, wszędzie upał! Wiem, że obiecałam Wam podróż kulinarną do Lwowa, ale pogoda nie sprzyja siedzeniu przed komputerem. W ramach „poczekadełka” zapraszam więc na odrobinę ochłody! Sorbet arbuzowy poleca się na każdą porę dnia, szczególnie tak gorącego jak te, z którymi mamy do czynienia ostatnimi czasy.
potrzebne składniki: ćwiartka arbuza sok z połowy cytryny łyżka miodu
1. Podziel arbuza na części i pozbądź się pestek. Wrzuć do miski i rozgnieć widelcem. Możesz też zmiksować go w blenderze, ale ja wolę mieć w sorbecie kawałki arbuza.
2. Do tak przygotowanego arbuza dodaj sok z połowy cytryny i łyżkę miodu, wymieszaj dokładnie – aż do momentu kiedy miód całkowicie się rozpuści. A następnie przelej do dużego naczynia i wstaw do zamrażalnika.
3. Schładzaj przygotowanego arbuza przez 3 godziny, mieszając widelcem co 20 minut. Kiedy sorbet osiągnie już odpowiednią konsystencję, przełóż go do plastikowego pojemnika. Sorbet wyjmij z zamrażalnika chwilę przed podaniem. Serwuj w zmrożonym naczyniu z kawałkiem świeżego arbuza lub miętą.
Smacznego
1 comment on “sorbet arbuzowy”Add yours →