img_4544

piernik staropolski cz. II

W końcu nadszedł ten dzień – pora wyjąć z lodówki przygotowane ciasto i upiec piernik! Kto w listopadzie nie przygotował ciasta na piernik staropolski dojrzewający ten gapa! Ten kto przygotował niech leci do kuchni wypiec blaty piernikowe. Z tegorocznego przepisu wyszły mi trzy trójwarstwowe pierniki. Moim zdaniem ciasto wyszło za mało piernikowe, więc w przyszłym roku na pewno udoskonalę przepis.

potrzebne składniki:
ciasto przygotowane według przepisu 
kwaśne powidła (ja użyłam domowych morelowych, dobrze sprawdzą się również śliwkowe)

dodatkowo do polewy: 
400 g gorzkiej czekolady
70 g masła
4 łyżeczki miodu

1. Ciasto przygotowane w listopadzie wyjmij z lodówki i pozwól odpocząć chwilę w temperaturze pokojowej (ja dałam mu około godziny), a następnie podziel je na 3 równe porcje.

2. Każdą z części rozwałkuj na grubość około pięciu milimetrów nadając mu jednocześnie kształt prostokąta o wymiarach około 30×40 cm.

3. Tak przygotowane blaty wypiekaj w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez około 15-20 minut – do momentu kiedy osiągnie złoto-brązową barwę. Następnie odstaw je do wystygnięcia.

4. Wystudzone blaty podziel na trzy równe prostokąty (30×13 cm), a następnie przełóż je powidłami, tak aby uzyskać trójwarstwowy piernik. (Możesz również przełożyć blaty powidłami i dopiero później pokroić je na odpowiednie porcje, jednakże moim zdaniem lepiej z każdego blatu ciasta przygotować oddzielny piernik. Dzięki temu wszystkie warstwy będą miały mniej więcej równą grubość.)

5. Przełożony powidłami piernik dociąż książką na dzień lub dwa, aby warstwy połączyły się. Następnie przytnij go tak, aby wszystkie brzegi były równe.

6. W kąpieli parowej rozpuść czekoladę, masło oraz miód do uzyskania płynnej polewy (jeśli polewa jest zbyt gęsta dodaj więcej masła). Pierniki ułóż na kratce (nie zapomnij podłożyć pod nią folii spożywczej – dzięki temu zaoszczędzisz sobie sprzątania, a dodatkowo wykorzystasz resztki spływającej polewy do następnych wypieków) i polej piernik przygotowaną czekoladą tak, aby pokryła całość ciasta.

7. Jeśli nie masz ochoty na polewę czekoladową, to możesz przygotować domowy lukier z cukru pudru i odrobiny mleka. Właśnie tak udekorowałam jeden z moich pierników.

8. Póki polewa (lukier) jest jeszcze mokra możesz posypać piernik migdałami, orzechami lub posypką cukrową. Następnie pozostaw ciasto do całkowitego wystygnięcia polewy i gotowe!

Smacznego i Wesołych Świąt!

0 comments on “piernik staropolski cz. IIAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *