DSC_0751

piernik staropolski cz. I

Zainspirowana przepisem Madame Edith postanowiłam sama przygotować wspaniały piernik dojrzewający. Charakteryzuje się on tym, że ciasto na piernik przyrządzamy około 4 do 6 tygodni przed Świętami Bożego Narodzenia i pozwalamy mu dojrzewać w chłodnym miejscu (lodówce lub zimnej piwnicy). Następnie, około tydzień przed świętami, wypiekamy płaty piernika, które przełożone kremem po kilku dniach nabiera odpowiedniej miękkości. Przejrzałam wiele książek przygotowując się do wypieku mojego pierwszego piernika staropolskiego i większość z nich podawała ten sam przepis bazowy co Madame Edith. Postanowiłam nie eksperymentować przy pierwszym podejściu i zmodyfikowałam jedynie użyte bakalie, ponieważ nie przepadam za rodzynkami. Całe mieszkanie pachnie już świętami, a to duży plus dla tego piernika! Będę Was na bieżąco informować jak dojrzewa moje ciasto na moim profilu facebookowym My CookBook Soko oraz na Instagramie. Zapraszam do śledzenia, może sami zdecydujecie się przygotować taki piernik, macie jeszcze na to trochę czasu.

potrzebne składniki:
500 g miodu gryczanego
1 szklanka cukru
250 g masła
3 jajka
1 kg mąki
3 łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki szklanki mleka
pół łyżeczki soli
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka mielonych goździków
pół łyżeczki imbiru
pół łyżeczki gałki muszkatołowej 
100 g migdałów
50 g orzechów włoskich 
150 g suszonych śliwek

1. Do misy miksera przesiej kilogram mąki.

2. Do rondelka dodaj cukier, masło oraz miód i podgrzewaj na małym ogniu, aż wszystko się rozpuści i zacznie gotować. Nie zapomnij o mieszaniu, aby masa nie przywarła do dna.

3. Gotującą się masę wylej na mąkę zaparzając ją. Uważaj, aby się nie poparzyć, masa jest bardzo gorąca! Po zalaniu mąki odstaw całość do przestygnięcia.

4. W między czasie przygotuj wszystkie przyprawy – sól, cynamon, mielone goździki, imbir, oraz mieloną gałkę muszkatołową. Do małej miseczki wsyp sodę oczyszczoną i zalej ją zimnym mlekiem.

5. Przestudzoną mąkę z masą miodową zacznij wyrabiać mikserem, ciasto będzie bardzo gęste (możesz wyrabiać je ręcznie, ale będzie to bardzo ciężka praca). Gdy uzyskasz jednolitą masę dodaj do niej sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku oraz przyprawy korzenne i ponownie wyrób do uzyskania jednolitej masy.

6. Gdy przyprawy połączą się z masą dodaj jajka i wyrabiaj dalej do uzyskania jednolitej masy.

7. Do masy dodaj posiekane orzechy, migdały oraz śliwki. Niestety musisz przejść do ręcznego wyrabiania, ponieważ mikser nie da sobie rady z tak gęstą masą.

8. Gotową masę przełóż do miski ceramicznej, przykryj ściereczką, obwiąż miskę sznurkiem i odstaw do chłodnego miejsca (lodówki lub piwnicy) do dojrzewania.

Po kolejny krok zapraszam w grudniu!

1 comment on “piernik staropolski cz. IAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *