DSC_0971

funfetti cake

W tym roku styczeń zapowiada się u mnie bardzo tortowo! Był już przepis na tort makowy mojej Mamy, a teraz pora na tort urodzinowy! W zeszły weekend urodziny obchodziła jedna z moich znajomych i pomimo tego, że w nowym roku wszyscy są na diecie, to nie mogło przecież zabraknąć tortu! Biorąc pod uwagę noworoczne postanowienia gości przygotowałam ten prosty i mały tort (piekłam go w tortownicy o średnicy 20cm). Tort nie byle jaki, ponieważ wypełniony jest kolorową posypką, od której pochodzi jego popularna nazwa – funfetti (lub confetti) cake. Biszkopt po przecięciu jest pełny kolorów od posypki, a w połączeniu z kremem maślanym tort jest wyśmienity. Tym razem dodałam do niego również warstwę dżemu malinowego, aby zrównoważyć smak odrobiną kwaskowatości.  Do dekoracji użyłam lukru plastycznego oraz kolorowej posypki.

Więcej zdjęć tortu znajdziecie na moim Instagramie i Facebook’u

potrzebne składniki:

na biszkopt:
210 g mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
200 g cukru
110 g masła
1 jajko
1 szklanka maślanki
pół szklanki kolorowej posypki

na krem:
120 g masła
230 g cukru pudru 
1-2 łyżki mleka
trzy łyżki dżemu malinowego 

do dekoracji:
biały lukier plastyczny (na taką wielkość tortu wystarczy 250 g)
kolorowa posypka

1. Masło rozpuść i odstaw do wystygnięcia.

2. W dużej misce wymieszaj razem wszystkie suche składniki. W drugiej misce połącz razem maślankę z jajkiem, a następnie połącz z suchymi składnikami. Pod koniec mieszania dodaj wystudzone masło i wymieszaj dokładnie.

3. Na koniec dodaj posypkę i wymieszaj całość tak, aby była ona równomiernie rozprowadzona. Masę przełóż do tortownicy z papierem do pieczenia na dnie i bokami wysmarowanymi masłem i wysypanymi mąką.

4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 40 minut (do suchego patyczka).

5. W mikserze utrzyj razem masło z cukrem pudrem na jednolitą, puszystą masę (zajmie to około 4-5 minut). Na koniec dodaj do masy 1-2 łyżki mleka, aby masa zrobiła się nieco lżejsza.

6. Upieczony biszkopt pozostaw do ostygnięcia na kratce. Dopiero wystudzony przetnij na pół. Jeśli masz czas, to możesz upiec biszkopt dzień wcześniej i wystudzony zostawić przykryty ściereczką na noc. Następnego dnia łatwiej będzie go przeciąć i dokończyć dekorowanie.

7. Górny biszkopt ułóż na paterze (upieczoną stroną do dołu) i posmaruj go dżemem malinowym. Nie rozsmarowuj dżemu do samego końca biszkoptu, przy kolejnych krokach sam rozprowadzi się do brzegów i dzięki temu nie wypłynie poza obręb ciasta.

8. Na dżem wyłóż 2/3 masy maślanej i rozprowadź po biszkopcie. Na wierz ułóż dolną połowę biszkoptu (upieczoną stroną do góry – to zapewni Ci gładką powierzchnię do dekoracji). Pozostałą część masy wykorzystaj do pokrycia tortu cienką warstwą kremu. Następnie wstaw go do lodówki na 15-20 minut, aby masa zastygła.

9. Rozwałkuj lukier plastyczny podsypując go przesianym cukrem pudrem, pamiętając aby był on nieco większy od Twojego tortu (ułatwi Ci to równe ułożenie masy). Pokryj tort lukrem plastycznym delikatnie dociskając go do brzegów ciasta (od góry w dół) i przytnij go do brzegu ciasta.

10. Pozostałe skrawki lukru zagnieć razem i rozwałkuj na grubość 1 cm. Wytnij z nich dowolny napis, w moim przypadku było to „sto lat” i zostaw na chwilę do przeschnięcia.

11. Pędzelkiem (lub innym dowolnym narzędziem, może być nawet palec) posmaruj wierzch liter bardzo cienką warstwą wody (zbyt duża ilość spowoduje nadmierne rozpuszczanie się masy) i posyp kolorową posypką. Możesz delikatnie docisnąć posypkę suchymi palcami, aby mocniej przywarła do lukru. Tak przygotowany napis zostaw do wyschnięcia, a następnie z pomocą odrobiny wody umieść na torcie.

Sto lat!

0 comments on “funfetti cakeAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *