Ostatnio bardzo dużo się działo, nie tylko w moim życiu zawodowym, ale przede wszystkim prywatnym. Stąd też chwilowy przestój w dodawaniu nowych przepisów, ale dziś wracam do Was z dawką nowej energii. A skoro mówimy o energii to pora na moje pierwsze batony energetyczne! Macie czasem tak, że siedzicie w pracy, na uczelni lub w szkole i chcecie coś przekąsić i w Wasze ręce wpada batonik napakowany cukrem? Postanowiłam zmienić to przyzwyczajenie i przygotowałam domowe batoniki energetyczne składające się z kilku naturalnych składników, dzięki którym energii starczy Wam na dłużej niż 15 minut. Przede wszystkim to Ty decydujesz co się w nich znajdzie i właśnie dlatego są one przepyszne. Dziś połączyłam moje ulubione składniki – daktyle, suszone śliwki, masło orzechowe, migdały i orzechy. Jeśli nie lubisz któregoś z nich to śmiało – zamień go na dowolny inny składnik. Wszystkie składniki połączysz bez problemu przy użyciu robota kuchennego z ostrymi nożami do rozdrabniania (blender może okazać się zbyt słaby do dokładnego zmielenia wszystkich składników). Z tego przepisu otrzymasz około 20 batoników, oczywiście wszystko zależy od tego jakiej wielkości batoniki uformujesz.
potrzebne składniki: 1 szklanka suszonych daktyli bez pestek 5 suszonych śliwek 1 szklanka mieszanki dowolnych orzechów (ja użyłam orzechów włoskich i makadamia oraz migdałów) 1/4 szklanki masła orzechowego (ja używam solonego, ale to od Ciebie zależy które wybierzesz)
1. Daktyle umieść w robocie kuchennym i miksuj je przez około 30 sekund, aby wstępnie je rozdrobnić.
2. Do daktyli dodaj śliwki, mieszkankę orzechów oraz masło orzechowe i miksuj razem do momentu kiedy wszystkie składniki będą rozdrobnione i zaczną łączyć się w jednolitą masę. Jeśli składniki nie będą się sklejać, to dodaj kilka dodatkowych daktyli lub śliwek.
3. Całość przełóż do prostokątnego pojemnika wyłożonego folią spożywczą, dłońmi ugnieć masę, tak aby powstała warstwa o grubości około 1 centymetra. Następnie przykryj całość drugim kawałkiem folii i odstaw do lodówki.
4. Po godzinie wyjmij masę z lodówki i potnij na batoniki dowolnej wielości, a każdy z nich zawiń w papier śniadaniowy. Tak przygotowane batoniki włóż do pojemnika i przechowuj w lodówce.
Smacznego!
Wypróbuję napewno :))))
Mój mąż uwielbia daktyle. Zrobię dla niego batony energetyczne na siłownię. Mam nadzieję, że mi wyjdą 🙂
Na pewno będą mu smakować 🙂
Sama raczej się za nie nie zabiorę – nie lubię spędzać czasu w kuchni. Ale podrzucę przepis koleżance, uwielbia robić takie rzeczy 🙂
W takim układzie koniecznie poproś, żeby koleżanka w zamian za polecenie podrzuciła Ci kilka sztuk 😉
Oooooooozapisuje przepis! Zjadam dziesiątki takich gotowców, a samorobne to już w ogóle będą pycha 😀
Dzięki temu, że zrobisz je sama, masz też pewność, że skład będzie taki jak chcesz. Często do batonów dodawany jest cukier lub syropy słodzone, które są zbędne 😉
Faktycznie wracasz z dużą i do tego pyszną dawką energii! Uwielbiam takie domowe batony! 🙂
Uwielbiam masło orzechowe 🙂 Narobiłaś smaka…
Też jestem jego wielką fanką 🙂
Uwielbiam takie pyszności! Mam ostatnio dość dużo czasu wolnego więc myślę, że spróbuję.
Daj znać czy Ci zasmakowały 🙂
Fajny przepis 🙂 Przyda się jako przekąska na diecie, bo ostatnio za dużo niezdrowego podjadania.
Na pewno wypróbuję bo uwielbiam takie batony 😉
ile batonów tyle przepisów… ten też wygląda bardzo zachęcająco 🙂
lubię słodkości, ale kupnych batonów bym nie tknęła… 🙂
To jest właśnie magia batonów – możesz zmiksować to co lubisz 🙂
Trzeba wypróbować 😉 Myślę, że to może być fajna przekąska, gdy pracuję poza biurem (np. jakieś długie konferencje) lub w podróży.
Dokładnie tak, ja zawsze zabieram je w podróż 🙂
Bardzo fajne. Muszę zacząć piec dla dzieci bo trochę za dużo mi kupnych słodyczy pochłaniają
Tych batonów nie musisz piec – dodatkowy atut 😉 Są idealne dla dzieci i możesz dopasować składniki do tego co lubią 🙂
Oooo mamusiu…Mniam…:) Uwielbiam takie batoniki.:) 🙂 Buziaki:* Pozdrawiam
Świetny i szybki przepis na zdrową przekąskę.
Podbieram! 🙂
jej super, muszę zrobić takie mężowi bo uwielbia daktyle:)
Uwielbiam takie batoniki! 😉 Sama bardzo często je robię – czasami dodaję kakao, albo odżywkę białkową (białko konopne, albo z pestek słonecznika) 😉
Fajne dodatki, wypróbuję następnym razem 🙂
Takie smakowite batony z chęcią przygotuję, przyjemnie będzie wgryzać się w nie. 🙂
Mmmm bardzo lubię takie przepisy 😀
Lecę po daktyle 😉 Dziękuję za inspirację!
Mam nadzieję, że będą Ci smakować 🙂
Wyglądają przepysznie 🙂 W weekend na pewno wypróbuję, bo przypominają mi batony Ani Lerwandowskiej, a są przepyszne 🙂 Poza tym Twoje zdjęcia zachęcają do gotowania i pieczenia 🙂
Dzięki 😉 Mam nadzieję, że te też będą Ci smakować 🙂
Pyszności 🙂 Uwielbiam wszystko co ma w sobie masło orzechowe 😉
To zupełnie tak jak ja, a najchętniej wyjadam je łyżką ze słoika 🙂
W prostotcie siła! 🙂 Wspaniały przepis!
Właśnie takich zdrowych pomysłów na przekąskę szukam, bardzo chętnie wypróbuję. 🙂
Mam nadzieję, że przypadną Ci do gustu 🙂
Mam nadzieję, że Ci zasmakują 🙂
bardzo lubie takie batony 🙂 koniecznie musze wyprobowac
Daj znać czy te Ci smakowały 🙂
Wyglądają baaaaaaaaardzo apetycznie i widzę, że szybkie do zrobienia 😉
To jeden ich z podstawowych atutów obok smaku – szybkość wykonania 🙂