IMG_6534

babka wielkanocna

Przeglądając świąteczne przepisy zauważyłam, że tych wielkanocnych jest na blogu bardzo mało, a w zasadzie prawie w ogóle ich nie ma. Najwyższa pora to nadrobić! Dlatego dziś mam dla Ciebie przepis na babkę bez której Wielkanoc w moim rodzinnym domu nie mogłaby się odbyć. Razem z moją Mamą przygotowujemy zawsze podwójną porcję, aby dla nikogo nie zabrakło. Czasem do jednej z babek dodajemy trochę rodzynek, ale ja zdecydowanie bardziej lubię tę bez dodatków. Ciasto możesz też podzielić na kilka małych foremek np. do muffinów. W zeszłym roku udało mi się kupić foremki w kształcie małych babek podczas wielkanocnej promocji w Lidlu. Przy tak małych babeczkach wystarczyło 20 minut w gorącym piekarniku. Przygotowanie ciasta nie zajmuje dużo czasu – wystarczy wieczorem przygotować zaczyn, a rano dodać wszystkie składniki do robota kuchennego i wyrobić na gładką masę. Gotowe babki możesz polukrować, ale ja najbardziej lubię jeść ja z porcją zimnego masła.

potrzebne składniki:
 50 g świeżych drożdży
 1 szklanka mleka
 pół szklanki i 2 łyżki cukru
 500 g mąki pszennej
 3 żółtka
 1 białko
 125 g miękkiego masła
 1 łyżka kwaśnej śmietany
 1 łyżka oleju

1. Na osiem godzin przed wypiekiem przygotuj zaczyn z drożdży, podgrzanego mleka (uważaj, aby mleko nie było zbyt gorące) oraz 2 łyżek cukru. Najlepiej wymieszać wszystkie składniki w dużej misce i wstawić ją na noc do wyłączonego piekarnika.

2. Gdy zaczyn będzie już gotowy możesz przystąpić do przygotowania ciasta. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj żółtka, białko, pół szklanki cukru, miękkie masło, kwaśną śmietanę i olej, a na końcu wlej zaczyn i wyrób ciasto. Ja używam do tego robota kuchennego.

3. Gotowe ciasto przełóż do dwóch dużych foremek. Teraz najlepiej byłoby zostawić ciasto do wyrośnięcia, ale jeśli tak samo jak ja nie możesz doczekać się pysznej babki to mam to rozwiązanie. Przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 50ºC na 15 minut, następnie podnieś temperaturę do 100ºC, a po kolejnych 10 minutach do 160ºC i piecz babkę przez kolejne 30 minut. Po tym czasie sprawdź za pomocą patyczka czy ciasto jest już upieczone. Jeśli jest taka potrzeba to dodaj kilka minut. (Jeśli wolisz tradycyjną metodę, to poczekaj aż ciasto podwoi swoją objętość, a następnie piecz przez 35 minuty w piekarniku nagrzanym do 160ºC).

Smacznego!

8 comments on “babka wielkanocnaAdd yours →

  1. Drożdżowa będę robic na pewno dla synka, ale mleko zamienienie na jego roślinny odpowiednik, bo mój alergik nie moze – ciekawe czy wyjdzie tak ssmo dobra ?

    1. Nie musisz czekać do świąt. Z tego samego przepisu zazwyczaj piekę zwykły placek drożdżowy – wychodzi wilgotny i równie pyszny 🙂

Skomentuj Ela Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *