DSC_0657

babeczki herbaciane

Jak wiecie, od czasu do czasu piekę coś dobrego dla znajomych, torty, muffiny, ciastka i inne słodkości. Tym razem, po raz pierwszy w życiu, zostałam zaproszona na Baby Shower! Razem z przyszłą Mamą zdecydowałyśmy, że najlepszym rozwiązaniem będą muffiny, ale decyzję o tym jakie dokładnie musiałam podjąć sama. No i zaczęło się! Przejrzałam chyba ze 100 blogów macierzyńskich, po czym zdecydowałam się wrócić do pierwotnego pomysłu, czyli babeczek herbacianych. Herbata to coś co zawsze kojarzyło mi się z domem rodzinnym, począwszy od chińskich zielonych herbat, które Tata przywoził z podróży, kończąc na Earl Grey’u, który moja Mama uwielbia tak samo bardzo jak ja. Uznałam, że najlepszym sposobem na uzyskanie herbacianego posmaku będzie zaparzenie herbaty w mleku, którego użyję do ciasta i dodanie go również do kremu. Przepis jest bardzo prosty, bo właśnie takie są najlepsze! Jeśli chodzi o dekorację, to również postawiłam na prostotę – delikatna dekoracja z domowej masy cukrowej z pianek marshmellows i serduszkowej posypki.

potrzebne składniki:
 1,5 szklanki mleka
 4 torebki herbaty earl grey
 250g miękkiego masła
 1,5 szklanki cukru
 4 jajka
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 1,5 szklanki mąki

na krem: 
150g miękkiego masła
340 g cukru pudru

1. Mleko zagotuj w rondelku, zdejmij z gazu i wrzuć torebki z herbatą, zmieszaj i odstaw pod przykryciem do całkowitego wystudzenia.

2. Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie, cały czas miksując, dodawaj pojedynczo jajka.

3. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski. Z wystudzonego mleka wyjmij torebki (odciskając z nich płyn) i odmierz jedną szklankę.

4. Mąkę i mleko dodawaj naprzemiennie do masy miksując ją do momentu całkowitego połączenia składników.

5. Foremkę do pieczenia muffinów wyłóż papilotkami, wypełnij je gotową masą do  2/3 wysokości, a następnie piecz przez 20-25 minut w temperaturze 180ºC.

6. Gdy muffiny będą stygły przygotuj krem. W misie miksera ubij na bardzo jasną masę miękkie masło, a następnie dodaj cukier puder (najlepiej zrobić to w dwóch porcjach miksując masę dokładnie po dodaniu pierwszej połowy). Gdy masło i cukier będą już dobrze połączone dodaj 3 łyżki z pozostałego herbacianego mleka i miksuj jeszcze przez chwilę, aż wszystko będzie dobrze wymieszane.

7. Wystudzone muffiny pokryj masą maślaną (staram się nie nakładać jej zbyt dużo, aby jej słodycz nie zdominowała smaku babeczki, jeśli chcesz możesz przygotować większą porcję kremu) i udekoruj tak jak tylko chcesz 🙂

Smacznego

10 comments on “babeczki herbacianeAdd yours →

  1. Szczerze mówiąc to nie wiedziałam, że są babeczki herbaciane. Ja to zawsze idę na łatwiznę i robię zwykłe czekoladowe, ale Twój przepis i zdjęcie narobił mi smaka 🙂

Skomentuj My CookBook Soko Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *