DSC_0755

babeczki czekoladowe

W ubiegłym roku miałam szczęście być jedną z uczestniczek programu BEST organizowanego przez Sieć Przedsiębiorczych Kobiet we współpracy z Ambasadą Stanów Zjednoczonych. W związku z początkiem nowej edycji programu i amerykańskim Dniem Niepodległości, Dziewczyny z fundacji poprosiły mnie o przygotowanie babeczek na dzisiejsze Śniadanie BEST dla studentek i doktorantek. Zastanawiając się nad tym jaki smak babeczek będzie najlepszy miałam w głowie kilka pomysłów. Ostatecznie część z nich jest bananowych, część klasycznych waniliowych, a pozostałe to nowość – babeczki czekoladowe. Są obłędnie pyszne! A najlepsze jest to, że wszystko przygotujesz bez użycia miksera – prosto, szybko i przede wszystkim bez zbędnego bałaganu 😉 Do dekoracji użyłam lukru plastycznego – wycięłam kolorowe kółka, do niebieskich przykleiłam białe gwiazdki i zostawiłam je do całkowitego wyschnięcia.

potrzebne składniki (na 12 babeczek): 
175 g mąki 
185g cukru 
30g kakao 
½ łyżeczki sody oczyszczonej 
¼ łyżeczki soli 
75g gorzkiej czekolady
½ szklanki ostudzonej mocnej kawy
½ szklanki kefiru 
100 ml oleju roślinnego
2 jajka

na krem: 
150g miękkiego masła
340 g cukru pudru
2 łyżki mleka

1. Mąkę, cukier, kakao, sodę oraz sól przesiej przez sito do dużej miski. Następnie dodaj pokrojoną na drobne kawałki czekoladę.

2. W drugiej misce połącz razem wystudzoną kawę, kefir, olej roślinny i jajka. Następnie dodaj suche składniki i wymieszaj wszystko na jednolitą masę.

3. Foremkę do pieczenia muffinów wyłóż papilotkami, wypełnij je gotową masą do  3/4 wysokości, a następnie piecz przez 25 minut w temperaturze 160ºC.

4. Gdy muffiny będą stygły przygotuj krem. W misie miksera ubij na bardzo jasną masę miękkie masło, a następnie dodaj cukier puder (najlepiej zrobić to w dwóch porcjach miksując masę dokładnie po dodaniu pierwszej połowy). Gdy masło i cukier będą już dobrze połączone dodaj 2 łyżki mleka i miksuj jeszcze przez chwilę, aż wszystko będzie dobrze wymieszane.

5. Gdy babeczki będą już chłodne nałóż na nie porcję kremu i udekoruj je tak jak tylko chcesz.

Smacznego!

20 comments on “babeczki czekoladoweAdd yours →

  1. Gdyby jeszcze dodać dwie czarne kropeczki i uśmiech z lukru plastycznego przypominały by te babeczki – ciasteczkowego potworka z ulicy sezamkowej. =)

  2. Wyglądają obłędnie!! 😀 Musze spróbować je zrobić w najbliższy weekend, bo ostatnio ciągle chodzi za mną coś słodkiego 🙂

    1. Bardzo szybko się je przygotowuje, więc są idealne na weekendowe pieczenie. Całą resztę czasu możesz poświęcić na jedzenie 😀

    1. Pierwsze próby bywają ciężkie, ale jak już się z nim zaprzyjaźnisz to nie będziesz chciała używać niczego innego 🙂

Skomentuj My CookBook Soko Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *