W ubiegłym roku miałam szczęście być jedną z uczestniczek programu BEST organizowanego przez Sieć Przedsiębiorczych Kobiet we współpracy z Ambasadą Stanów Zjednoczonych. W związku z początkiem nowej edycji programu i amerykańskim Dniem Niepodległości, Dziewczyny z fundacji poprosiły mnie o przygotowanie babeczek na dzisiejsze Śniadanie BEST dla studentek i doktorantek. Zastanawiając się nad tym jaki smak babeczek będzie najlepszy miałam w głowie kilka pomysłów. Ostatecznie część z nich jest bananowych, część klasycznych waniliowych, a pozostałe to nowość – babeczki czekoladowe. Są obłędnie pyszne! A najlepsze jest to, że wszystko przygotujesz bez użycia miksera – prosto, szybko i przede wszystkim bez zbędnego bałaganu 😉 Do dekoracji użyłam lukru plastycznego – wycięłam kolorowe kółka, do niebieskich przykleiłam białe gwiazdki i zostawiłam je do całkowitego wyschnięcia.
potrzebne składniki (na 12 babeczek): 175 g mąki 185g cukru 30g kakao ½ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki soli 75g gorzkiej czekolady ½ szklanki ostudzonej mocnej kawy ½ szklanki kefiru 100 ml oleju roślinnego 2 jajka na krem: 150g miękkiego masła 340 g cukru pudru 2 łyżki mleka
1. Mąkę, cukier, kakao, sodę oraz sól przesiej przez sito do dużej miski. Następnie dodaj pokrojoną na drobne kawałki czekoladę.
2. W drugiej misce połącz razem wystudzoną kawę, kefir, olej roślinny i jajka. Następnie dodaj suche składniki i wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
3. Foremkę do pieczenia muffinów wyłóż papilotkami, wypełnij je gotową masą do 3/4 wysokości, a następnie piecz przez 25 minut w temperaturze 160ºC.
4. Gdy muffiny będą stygły przygotuj krem. W misie miksera ubij na bardzo jasną masę miękkie masło, a następnie dodaj cukier puder (najlepiej zrobić to w dwóch porcjach miksując masę dokładnie po dodaniu pierwszej połowy). Gdy masło i cukier będą już dobrze połączone dodaj 2 łyżki mleka i miksuj jeszcze przez chwilę, aż wszystko będzie dobrze wymieszane.
5. Gdy babeczki będą już chłodne nałóż na nie porcję kremu i udekoruj je tak jak tylko chcesz.
Smacznego!
Wyglądają amerykańsko <3 Fajny skład na pewno są pyszne 🙂
właśnie taki był cel 🙂
Gdyby jeszcze dodać dwie czarne kropeczki i uśmiech z lukru plastycznego przypominały by te babeczki – ciasteczkowego potworka z ulicy sezamkowej. =)
No to następnym razem będzie ciasteczkowy potwór, może na jakaś imprezę dla dzieci 🙂
Pięknie wyglądają 🙂
Wyglądają obłędnie!! 😀 Musze spróbować je zrobić w najbliższy weekend, bo ostatnio ciągle chodzi za mną coś słodkiego 🙂
Bardzo szybko się je przygotowuje, więc są idealne na weekendowe pieczenie. Całą resztę czasu możesz poświęcić na jedzenie 😀
Super babeczki i bardzo ładnie przyodziane (w guziki tak?) 🙂
Dekoracja odwzorowuje flagę USA 🙂 Tutaj możesz zobaczyć zdjęcie z góry, na którym wszystko widać 🙂 https://www.facebook.com/SokoCookBook/posts/1359465850749196:0
Mmmmm pychotki!
Pyszności i da się zweganizować 🙂 Dzięki za inspirację!
Chętnie wypróbowałabym zweganizowaną wersję, podzielisz się pomysłem? 🙂
Z pewnością wypróbujemy, może nawet córcia sama będzie chciała skorzystać z tego przepisu. 🙂
Super! Angażowanie dzieci w kuchni to super zabawa 🙂
Babeczki to specjalność moich córek. Podrzucę im Twój przepis do wypróbowania.
Mam nadzieję, że im się spodoba 🙂
Wyglądają bardzo ładnie! Z cukrem plastycznym jeszcze nie eksperymentowałam, ale coś czuję, że niedługo nadejdzie na to czas 🙂
Pierwsze próby bywają ciężkie, ale jak już się z nim zaprzyjaźnisz to nie będziesz chciała używać niczego innego 🙂
Babeczki piekę nałogowo, i codziennie jem 3 na śniadanie 😀 A gorzką czekoladkę uwielbiam, więc coś mi się wydaje, że będę musiała wypróbować 😀
Mam nadzieję, że spełni Twoje oczekiwania 🙂